Tilberedning av tomat
I Norge produserer vi mye tomater. Dette foregår i drivhus der sollys og varme gjør at tomatene blir røde og smakfulle. Vi har dyrket tomater i Norge siden 1930-tallet. Sortene har utviklet seg fra de vanlige runde tomatene til små cherrytomater, plommetomater og klasetomater.
Den beste måten å oppbevare tomater på er i romtemperatur, da smaker de best. Tomater finnes i utallige sorter, har en rekke bruksområder og kan tilberedes på veldig mange ulike måter: bakt, grillet, stekt, i suppe eller saus, soltørket, rå, som salat, og det passer til nesten hva som helst.
Her finner du oppskrifter på tre ulike måter å tilberede tomater på: bakt på glass, tomatconcassé og gelé av tomatvann.
En ypperlig metode for å ta vare på tomatene samt gi dem varsom varmebehandling slik at de smaker enda mer.
I denne framgangsmåten bakes tomatene på lav varme over lengre tid sammen med olje og urter. Dette gjør at den gode smaken av tomatene framheves, og tomatene blir på en måte hermetisert, noe som gjør at holdbarheten forlenges.
Ingredienser
1 kg tomater
ca. 3 l vann
80 g salt
½ l god olivenolje
1 kvist fersk rosmarin
1 kvist fersk timian
1 kvist fersk oregano
1 hel hvitløk
Framgangsmåte
Kok opp en stor kjele med salt og vann, cirka 3 liter.
Lag et lite snitt med en kniv på toppen av tomatene. Her er det viktig at du ikke skjærer for dypt ned i tomatkjøttet. Ha tomatene i det kokende vannet i 1–2 minutter. Nå skal skallet være lett å trekke av.
Ha tomatene i isvann, og når de er avkjølt, trekker du av skallet. Skallet kan du tørke og kjøre opp til tomatpulver.
Legg tomatene på glass lagvis med urter og hvitløk, tilsett olje og sett lokket på.
Sett glassene i ovnen på 80 grader og bak tomatene i to timer.
Denne oppskriften gir en type tomat som er fantastisk å ha tilgjengelig. Det fungerer som et garnityr til både kjøtt og fisk, og det er en suveren base til tomatsaus, pastaretter eller suppe.
Tomatconcassé er en teknikk som er blitt brukt i kjøkkener over hele verden i en årrekke. I utgangspunktet dreier det seg om å fjerne skall og kjerne, hvor vi til slutt kun bruker det rene tomatkjøttet.
Ingredienser
7–8 store tomater
ca. 3 l vann
80 g salt
Framgangsmåte
Kok opp en stor kjele med salt og vann, cirka 3 liter.
Lag et lite snitt med en kniv på toppen av tomatene. Her er det viktig at du ikke skjærer for dypt ned i tomatkjøttet. Ha tomatene i det kokende vannet i 1–2 minutter. Nå skal skallet være lett å trekke av.
Ha tomatene i isvann, og når de er avkjølt, trekker du av skallet. Drypp av tomatene på et klede.
Del tomaten i fire på langs, og skjær ut innmaten av hver tomatbåt slik at du kun sitter igjen med tomatkjøttet. Skjær så tomatkjøttet i terninger på cirka 5 x 5 mm. Ta vare på innmaten og tomatskallet, det skal vi bruke til det klare tomatvannet som vi skal lage gelé av.
Når du lager tomatconcassé, fjerner du både skall og kjerne. Det resulterer i en ren og konsentrert smak. Tomatconcassé blir ofte brukt i vinaigretter, salater eller i supper, og det er viktig at tomatfiletene ikke får for høy varme, for da smuldrer de opp og faller fra hverandre.
Det er ofte en utfordring at innmaten av tomaten ikke blir brukt, og her skal vi inspirere deg til å lage gelé av tomatinnmaten. Dette er både bærekraftig og kreativt. Tomatgeléen blir stivet med agar-agar, noe som gjør at den enkelt kan brukes på en vegansk rett.
Å lage tomatvann er en fantastisk måte å bruke opp rester på. Hvis du bruker god tid på å sile miksen, blir tomatvannet som siles fra, helt klart. Dette vannet smaker utrolig friskt og kan brukes til blant annet vinaigretter eller kalde supper. I denne oppskriften skal vi forklare hvordan du kan lage klar tomatgelé.
Ingredienser
skall og innmat av ca. 7–8 store tomater
1 g agar-agar per dl væske
Framgangsmåte
Kjør tomatene i en blender. Ha tomatmiksen i et sileklede, ha silekledet i en sil over en bolle, og oppbevar det hele på kjøl over natta.
7–8 store tomater gir cirka 2 dl væske. Kok denne væsken med 2 g agar-agar i 1 minutt.
Sil blandinga over i en beholder og sett det på kjøl. Skjær geléen i ønsket form når den har stivnet, og server. Denne geléen tåler varme og kan derfor brukes som et varmt garnityr.