Tilberedning av løk
Løk er opprinnelig fra Asia. Det er en grønnsak som er enkel å dyrke, og som vokser villig over store deler av verden. Løk inneholder antioksidanter og proteiner. Kostfiberinnholdet er høyt, og det hjelper deg med å regulerer tarmen og holde deg mett lenger etter et måltid.
Et forsøk du kan gjøre, er å ta en bit rå løk i munnen og la den ligge der til den begynner å bli brutt ned av spytt. Hva skjer med smaken på løken etter fem minutter?
Løk er lagringsdyktig og kan klare seg i over ett år hvis den blir riktig lagret. Du finner et stort utvalg av løk, alle med sine bruksområder og muligheter. Når du behandler løk, må du passe på å utnytte hele råvaren. Prøv å skrelle bort minst mulig.
Skrell løken ved å av ta bunnen først. Så drar du skallet oppover mot toppen av løken. Husk å bevare toppen hel, da holder løken seg lenger fordi den ikke begynner å gasse og dermed råtne. Så dette er et godt tips om du ønsker å skrelle løk og oppbevare den før neste steg i tilberedningen.
Løk blir søtere og mildere i smaken ved varmebehandling. Vi har valgt å vise dere tre ulike måter å tilberede løk på. Her bruker vi kepaløk, men du kan selv teste ut andre løksorter med de samme tilberedingsmetodene.
Karamellisering på middels temperatur i ei stekepanne til du har fått et dekorativt mønster på løkskiva, starter en omdannelse fra sterk smak på løken til en søtlig smak. Dette er et fint garnityr som kan lages i god tid på forhånd, og du kan lett lage klar garnityret for videre bruk.
Ingredienser
2 løk
solsikkeolje
salt og pepper
olivenolje
sitron
Framgangsmåte
Skrell løken og skjær av bunnen og toppen. Husk at du må ta vare på dette avskjæret og bruke det til for eksempel kraft eller supper.
Skjær løken i cirka 8 mm tykke skiver.
Forvarm ei panne. Stek løkskivene på den ene siden i litt solsikkeolje til de blir skikkelig karamellisert. Press gjerne ned med en stekespade slik at fargen blir jevn på hele løkskiva.
Legg løkskivene over på et stekebrett med den stekte siden opp, krydre med salt og pepper. Ha over 1 ts olivenolje per løkskive. Bak i ovnen på 200 grader i 6–7 minutter.
Riv over litt friskt sitronskall og skvis på litt sitronsaft før servering.
Det å bake hel løk vil få fram den unike søte og konsentrerte smaken av løk. Det dannes mye smak i prosessen, og løken beholder sin fine form.
Ingredienser
grovsalt
4 løk, medium til små i størrelse
smør
flaksalt
gressløk
Framgangsmåte
Sett løk med stilkfestet ned på en seng av salt. Bak i ovn på 150 grader i cirka 30 minutter.
Ta ut og la den kjøle seg litt ned. Skjær av toppen med en skarp kniv eller ei saks. Løsne skallet forsiktig og ta ut den bakte løken. Skallet kan brukes til å farge egg ved å ha det med når du koker egget.
Del løken i fire, men ikke skjær helt gjennom. Da kan du åpne opp løken, og den vil se ut som en blomst.
Smelt smør og ha i gressløk. Ha smøret over løken og dryss på litt flaksalt. Da har du en fin "løkblomst" som kan brukes som en egen rett eller som garnityr til grillede retter av kjøtt og fisk.
Fritert løk kommer i mange varianter. Her har vi valgt en som er enkel å tilberede, og som gir deg et sprøtt element til en rett. Den sprø løken smaker meget søtlig. Derfor er det fint med litt salt for å balansere smaken.
Ingredienser
frityrolje (solsikke eller raps)
ringer av kepaløk
maisenna
flaksalt
pepper
Framgangsmåte
Skjær 3–4 mm tykke løkringer.
Ha maisenna i en bolle. Bland i salt og litt pepper. Vend ringene i maisennablandingen, og friter på 165 grader til de er gylne.
La ringene renne av seg på papir. Salte og pepre litt før servering. Dette passer fint som sprøtt garnityr til en rett.