Sylting og fermentering av grønnsaker - Råvare, produksjon, salg og service (RM-KOS vg2) - NDLA

Hopp til innhold
Fagartikkel

Sylting og fermentering av grønnsaker

Sylting er en mye brukt konserveringsmetode. Den gjør grønnsakene mer holdbare, men gir også en syrlig smak. I tunge kjøttretter med mye fett er det ofte nødvendig å få inn litt syre i smaksbildet. Fermentering er en gammel konserveringsmetode som også brukes i dag.

Sylting av grønnsaker

Sylting av grønnsaker er en gammel og kjent konserveringsmetode hvor vi bruker sukker og syre for å øke holdbarheten på grønnsakene.

Sylteteknikken brukes for lang oppbevaring, men også som en tilberedningsmetode for grønnsaker for å gi smak og syre i en rett. Grønnsakene kan da brukes etter kort tid i en syltelake. Eksempler er syltet rødløk, syltede beter og syltet blomkål. De fleste grønnsaker kan syltes.

Det er også mulig å tilføre andre smaker fra urter og krydder i en syltelake.

Oppskrift på en syltelake

  • 3 dl vann

  • 2 dl sukker

  • 1 dl eddik

Bland alt sammen og varm opp til sukkeret er oppløst. Vi kan enten bruke den som en varm syltelake eller avkjøle og bruke den som en kald syltelake. Vi kan i tillegg tilføre forskjellige urter og krydder, for eksempel pepper, laurbærblader og kanel.

Fermentering av grønnsaker

Når vi fermenterer grønnsaker, frukt og bær, er det ofte ved hjelp av melkesyrebakterier. Melkesyrebakteriene starter en gjæringsprosess. Dette gir grønnsakene bedre holdbarhet, en syrlig smak og et særpreg i smaksbildet. Surkål og kimchi er noen kjente fermenteringsprodukter av grønnsaker.

Når du skal fermentere ved hjelp av melkesyrebakterier, skal du lage et miljø som disse gunstige bakteriene trives i, men som andre bakterier og sopp ikke liker. Bruk salt og oppbevar i lufttett beholder ved cirka 20 grader for å få best resultat.

Skrevet av Einar Martin Kålen.
Sist faglig oppdatert 17.03.2021