Ovnsbaking av grønnsaker
Når vi ovnsbaker grønnsakene, gjør vi det som oftest i en ovn med varmluft. Det er også mulig å bruke over- og undervarme, men for å få fordelt varmen best mulig er varmluft det beste.
Når vi baker hele grønnsaker, gjøres det ofte på en seng av salt over lengre tid. Dette gir en god smak og en saftig, smakfull rett.
Saltbakt sellerirot
- Sett ovnen på 200 grader.
- Vask selleriroten så du fjerner jord og urenheter.
- Dekk ei ildfast form eller en bakke med grovsalt, og sett selleriroten oppå.
- Stek selleriroten i ovnen i cirka 1 time eller til den er myk inni.
- Skrell av skallet og server selleriroten enten i biter eller most sammen med litt fløte/smør til en sellerirotpuré.
Vi må ikke bruke salt for å kunne bake hele grønnsaker.
Se denne filmen fra 1.56 og se hvordan kokken Kjartan baker hel gulrot i ovnen.
Ved å dele grønnsakene i biter, som terninger, staver eller grovkutt, reduserer du tilberedningstiden. Du kan da tilsette både urter, olje og forskjellige krydder. Som ved andre tilberedningsmetoder vil tid og temperatur gi utslag i tekstur, farge og smak.
Ovnsbakte rotgrønnsaker
Forvarm ovnen til 200 grader.
Kutt opp rotgrønnsaker som gulrot, pastinakk, beter og jordskokk i like stor biter.
Bland rotgrønnsakene med olivenolje, litt havsalt, pepper, frisk timian og rosmarin.
Stek i ovn i cirka 20 minutter eller til grønnsakene er myke, men har litt tyggemotstand. Du kan med fordel røre litt i grønnsakene underveis i steketiden.