Hopp til innhold

Fagstoff

Hva handler filmen Pulp Fiction om?

Pulp Fiction er en brutal, svart komedie der tre ulike historier om livet i det "easy going" kriminelle miljøet i Los Angeles veves inn i hverandre. Historiene knyttes sammen av en rammefortelling. Alle personene har et forhold til gangsterbossen Marsellus Wallace.
Jules og Vincent oversprøytet med blod
Åpne bilde i et nytt vindu

Tre historier og en rammefortelling

Pulp Fiction er en brutal, svart komedie der tre ulike historier om livet i det "easy going" kriminelle miljøet i Los Angeles veves inn i hverandre. John Travolta spiller rollen som Vincent. Han og Jules er håndlangerne til gangsteren Marsellus Wallace. Bruce Willis spiller bokseren Butch, en annen hovedperson i filmen. De tre historiene er delvis knyttet sammen gjennom at de sentrale karakterene alle har et forhold til den samme gangsterbossen.

Quentin Tarantino: The Inspiration For Pulp Fiction

Den første historien

Den første historien handler i hovedsak om hvordan Jules og Vincent drar for å hente en stjålet koffert som inneholder atskillige verdier. Etter å ha diskutert hamburgere og sitert en rekke bibelvers, henretter de tyvene, bortsett fra den yngste som de tar med seg i bilen. I en senere sekvens, "The Bonnie situation", blir han likevel ved et uhell skutt i bilen, som de deretter kjapt må kvitte seg med og få renset for både lik og blod.

I denne scenen i historie 1 har småtyvene Pumpkin og Honey Bunny har noe stort på gang:

Den andre historien

Den andre historien handler om Vincent som har fått i oppdrag av bossen Marsellus å ta med seg kona hans, Mia (Uma Thurman), på byen. Der havner de på en 50-tallsrestaurant og blir med på en dansekonkurranse som de vinner. Vel hjemme tøyser og flørter de. Det ligger i lufta at det kan skje noe mellom dem. Etter en tur på toalettet, der Vincent minner seg selv på at hun er sjefens kone, oppdager han at Mia har tatt en overdose heroin. Vincent har ikke noe valg. Han må redde henne fordi hun er sjefens kone.

I denne scenen i historie 2 henter Vincent Mia og tar henne med ut på byen:

Den tredje historien

I den tredje historien ber Marsellus den avdankede bokseren Butch Coolidge (Bruce Willis) om å tape en fikset boksekamp. Imidlertid vinner Butch og tar livet av konkurrenten. Butch vil flykte med kjæresten, men finner ut han har glemt en kjær klokke, som han har fått i arv etter faren sin, hjemme. Der venter Vincent på han. Etter et oppgjør med Vincent kjører han tilfeldigvis på Marsellus. De havner i slåsskamp i en butikk og blir tatt til fange av butikkinnehaveren.

I denne scenen i historie 3 vil Butch flykte med kjæresten, men finner ut han har glemt klokken sin hjemme:

Rammehistorien

Rammefortellingen, kaféscenen, utgjør både åpningen og avslutningen i filmen. Her forsøker de to småtyvene Pumpkin og Honey Bunny, som ikke har noe forhold til Marsellus, å foreta et ran. Men tilfeldigvis støter de på leiemorderne Jules og Jim.

Kaféscenen utgjør både åpningen og avslutningen i filmen:

Relatert innhold

CC BY-SASkrevet av Sissel Stokkedal.
Sist faglig oppdatert 12.01.2018

Læringsressurser

Analyser film og serier