Hopp til innhold
Veiledning

Gjennomfør intervjuet

Hvordan skal du gjennomføre et portrettintervju? Her får du noen gode tips og råd.

Da er det endelig tid for å ta fatt på intervjuet. Dere har nå begge gjort en grundig research og forberedt dere til intervjuet. Bestem dere for hvem som skal intervjue først.

Vær vennlig og skap tillit

  • Det å bli intervjuet kan oppleves litt skummelt for noen. Som intervjuer er det viktig å skape en trygg ramme rundt situasjonen.
  • Du kan for eksempel fortelle at medeleven din har rett til å få ta en sitatsjekk når intervjuet er under ferdigstilling.
  • Lytt og vær oppmerksom på det som sies og still oppfølgingsspørsmål. Det vil si at du ikke må sitte og se etter hva som er neste spørsmål på lista di.
  • Gjør du lydopptak som du skal bruke, pass på å ikke si "ja" eller "m-m" stadig vekk. Det vil forstyrre lydklippet, men du kan ha øyekontakt og nikke stille til den som intervjues.

Den som intervjuer må tenke på dette i intervjusituasjonen:

  1. Still ett spørsmål om gangen. La intervjuobjektet (O) få god tid til å tenke seg om.
  2. Ikke vær for avhengige av egne spørsmål. Løsriv deg fra disse og still O oppfølgingsspørsmål om det hen sier. Hvis det for eksempel kommer fram at hen krangler mye med søstera si, følg opp med å spørre: "Hva er det dere krangler om da?"

    De beste intervjuene er de som går i dybden på noen få spørsmål, ikke de som prøver å få med litt om alt.

  3. Husk å notere ned momenter som kan hjelpe deg med å gjøre teksten du skal skrive til et portrett. Er det noe O sier som gjør hen engasjert – skriv det ned. Blir O alvorlig i samtale om visse emner – få det også fram.

Det aller viktigste er selvfølgelig at du får med deg det O sier. Det er lurt å bruke opptaksfunksjonen på mobiltelefonen din. Da kan du ha penn og papir i tillegg for å notere ned særegenheter og kroppsspråk.

Den som blir intervjuet, kan tenke på følgende i intervjusituasjonen:

  1. Gi intervjueren fyldige og gode svar. Du er et kjedelig intervjuobjekt hvis du bare svarer "ja", "nei" eller "kanskje". Vær gjerne litt personlig og engasjert. Fortell om hva du brenner for! Elsker du katter? Fortell hvorfor. Synes du voksne må ta seg sammen og ta vare på kloden? Fortell hvordan du ble engasjert i temaet.
  2. Men husk at alle i klassen skal lese portrettet av deg. Pass på å ikke fortelle noe som du egentlig vil holde for deg selv. Du skal uansett lese gjennom portrettet før det blir publisert. Om du har blitt for privat, kan du endre dette da.