Hopp til innhold

Fagstoff

Blyglasshåndverker

Vi kjenner blyglassvinduer først og fremst fra kirkerommet, men de kan også brukes i andre offentlige bygninger og i private boliger. En blyglasshåndverker restaurerer gamle glassarbeider og framstiller nye dekorative elementer. Det kan være glassarbeid i vinduer, dører, fasader og interiører.
To glassmalerier med kontrast mellom varme og kalde farger. Foto.
Åpne bilde i et nytt vindu

Blyglasshåndverkerfaget handler om å skjære til glass og innfatte disse i bly- eller messingprofiler. Dette gjøres ved hjelp av smelta tinn og lodding.

Lærlingene skal gjennom praktisk arbeid med tradisjonelle teknikker utvikle kunnskap om materialer og stilarter i arkitektur- og kunsthistorien. Faget skal sette dem i stand til å utføre tradisjonelt blyglasshåndverk for å utsmykke offentlige og private rom.

Egenskaper

Som blyglasshåndverker bør du ha god form- og fargesans, være kreativ og ha et godt håndlag for å skape nye glassformer og dekorasjoner.

Hender skjærer ut glass til et glassmaleri. Foto.
Åpne bilde i et nytt vindu

Utdanning

Flere fag innen design og tradisjonshåndverk har ikke et skoletilbud, men opplæring i bedrift etter Vg1. Disse fagene kalles særløp. Blyglasshåndverkerfaget er ett av særløpene, der du går tre år i lære etter Vg1 håndverk, design og produktutvikling. Fullført og bestått opplæring fører fram til svennebrev. Yrkestittelen er blyglasshåndverker.

Blyglassarbeid med fredsdue som motiv. Foto.
Åpne bilde i et nytt vindu

Kilde

Utdanningsdirektoratet. (2021). Læreplan i blyglassmakerfaget (BLY3-01). https://www.udir.no/kl06/BLY3-01

CC BY-SASkrevet av Kristine Kandal-Ilagsmoen og Inger GIlje Sporaland.
Sist faglig oppdatert 02.06.2021

Læringsressurser

Særløp