Hopp til innhold

Fagstoff

Gravør

En gravør graverer utsmykninger og inskripsjoner på ulike materialer. Gravøren lager også former og maler for masseproduksjon av stål-, sølv- og gullprodukter.

Mye graveringsarbeid foregår i dag maskinelt, men sølvgravørene arbeider i stor grad manuelt som tidligere, med inngravering av inskripsjoner og mønster. Som gravør bør du være flink til å tegne, ha god formsans og være nøyaktig. Kunder er privatpersoner og ulike firmaer.

To hovedretninger i faget

Sølvgravør

Gravering av ornament og dekor på sølv. Foto.

Sølvgravøren bruker tegninger og håndverktøy til å lage ulike inngraveringer på gjenstander i sølv, gull eller stål. Typisk er inskripsjoner på barnekrus, dåpstallerkener, pokaler, bestikk og smykker. Arbeidet utføres med en gravørkule og en rekke stikler, redskap som ligner på en syl. Gravørstikkelen føres etter det opptegnede mønsteret.

Stålgravør

Stålgravørene lager relieffgravering av pregeverktøy som stanser og former, som skal brukes til masseproduksjon av ulike produkter og stempler for bruk i banker, postvesen og andre bedrifter. Bedrifter kan spesialisere seg på for eksempel skiltproduksjon.

Stålgravørene bruker, i tillegg til håndverktøy, gravørmaskiner og annet maskinverktøy til metallarbeid. Etter hvert har databasert teknologi blitt tatt i bruk.

Utdanning

Flere fag innen design og tradisjonshåndverk har ikke et skoletilbud, men opplæring i bedrift etter Vg1. Disse fagene kalles særløp. Gravørfaget er ett av særløpene, der du går tre år i lære etter Vg1 håndverk, design og produktutvikling.

CC BY-SASkrevet av Kristine Kandal-Ilagsmoen.
Sist faglig oppdatert 14.04.2021

Læringsressurser

Særløp