Hopp til innhold

Fagartikkel

Møbeltapetserer

Møbeltapetserere jobber med interiørsøm og stopper og trekker møbler. De kan både restaurere og produsere møbler og interiørprodukter. Arbeidet er ofte spesialoppdrag som innebærer mye håndarbeid, men også bruk av maskiner. Kundene er bevisste på gjenbruk og kvalitet.

LK20


Møbeltapetserere bygger opp underlag, stopper, skjærer til stoff eller skinn og trekker møbler. I dette arbeidet er det viktig med riktig bruk av materialer og teknikker. Oppdragene kan variere fra mindre interiørprodukter til avanserte restaureringsprosjekter.

Møbeltapetserer stopper en lenestol. Foto.

Egenskaper

Som møbeltapetserer bør du ha god form- og fargesans og kunnskaper om ulike materialer og stilarter. Fleksibilitet og nøyaktighet er viktige egenskaper.

Klipping av møbelstoff. Foto.

Utdanning

Flere fag innen design og tradisjonshåndverk har ikke et skoletilbud, men opplæring i bedrift etter Vg1. Disse fagene kalles særløp. Møbeltapetserer er ett av særløpene, der du går tre år i lære etter Vg1 håndverk, design og produktutvikling. Fullført og bestått opplæring fører fram til svennebrev. Yrkestittelen er møbeltapetserer.

Sying av møbelstoff. Foto.
Sist oppdatert 14.05.2021
Skrevet av Kristine Kandal-Ilagsmoen og Inger Gilje Sporaland

Læringsressurser

Særløp