Hopp til innhold

Fagartikkel

Gjørtler

En gjørtler lager eller restaurerer gjenstander i messing og bronse, men også i andre metaller som kopper, nysølv, aluminium og jern. De bruker tradisjonelle støpeteknikker i sandformer eller i faste former som kleberstein. Etterpå bearbeider de produktene.

LK20

Vi følger prosessen med å støpe en figur i bronse.

Gjørtler åpner ei støpeform. Foto.

Som gjørtler jobber du praktisk med materialer og verktøy og får erfaring med ulike støpe- og bearbeidingsteknikker. Støpeprosessen starter ved å lage avtrykk av en gjenstand i ei støpeform med sand. Metallet varmes opp til over 1000 grader før det fylles i støpeformene. Når metallet er avkjølt, kan du ta den støpte gjenstanden ut av forma. Til slutt sliper du bort overflødig metall.

Gjørtlere lager skilt, plaketter, håndtak, lysestaker, lysekroner og kunstgjenstander. Du kan også støpe designprodukter etter egne tegninger eller modeller. Gjørtlere kan bidra til nyskaping av interiør-, møbel- og bygningsdetaljer.

Gjørtlerarbeid. Foto.

Egenskaper

Støpte metallrammer med dekor. Foto.

Som gjørtler må du ha håndverksferdigheter, formsans og evne til å se sammenheng mellom form, funksjon og konstruksjon. Du jobber gjerne med gjenstander som har historisk verdi og bør kjenne til kunst- og stilhistorie. I tillegg må du ha kunnskap om metaller og legeringer. Det er viktig å både kunne jobbe selvstendig og å samarbeide med tilstøtende fagmiljøer.

Utdanning

Flere fag innen design og tradisjonshåndverk har ikke et skoletilbud, men opplæring i bedrift etter Vg1. Disse fagene kalles særløp. Gjørtler er ett av særløpene, der du går tre år i lære etter Vg1 håndverk, design og produktutvikling. Fullført og bestått opplæring fører fram til svennebrev. Yrkestittelen er gjørtler.

Sist oppdatert 24.06.2022
Skrevet av Kristine Kandal-Ilagsmoen og Inger GIlje Sporaland

Læringsressurser

Særløp