Hopp til innhold

Fagstoff

Gipsmaker

En gipsmaker lager figurer og ornamenter i gips. De kan arbeide med restaurering og rehabilitering av gamle bygninger. Gipsmakere har både private og offentlige kunder. Oppdrag kan være å lage fasadedetaljer, prydfigurer og interiørdetaljer som takrosetter, rammer, stukkatur og listverk av gips.

Gipsmakerfaget handler om å framstille elementer i gips til dekor og utsmykking i det offentlige og det private rom. Gipsmakere trenger kunnskaper i kunst- og arkitekturhistorie i tillegg til å mestre selve håndverket.

Lærlingene skal gjennom praktisk arbeid utvikle håndlag og få forståelse av fagets egenart. Faget skal sette dem i stand til å restaurere og til å produsere ny design innenfor gips til interiør og eksteriør.

Gipsdekorasjon med engler. Foto.
Åpne bilde i et nytt vindu

Egenskaper

En gipsmaker må være kreativ, ha god formsans, være nøyaktig og presis, samt ha gode fingerferdigheter og tegneferdigheter. I tillegg til tegneferdigheter bør du interessere deg for arkitektur og kunst- og stilhistorie.

Verksted der gipsskulpturer blir laget. Foto.
Åpne bilde i et nytt vindu

Utdanning

Flere fag innen design og tradisjonshåndverk har ikke et skoletilbud, men opplæring i bedrift etter Vg1. Disse fagene kalles særløp. Gipsmakerfaget er ett av særløpene, der du går tre år i lære etter Vg1 håndverk, design og produktutvikling eller Vg1 bygg- og anleggsteknikk. Fullført og bestått opplæring fører fram til svennebrev. Yrkestittelen er gipsmaker.

Kilde

Utdanningsdirektoratet. (2021). Læreplan i gipsmakerfaget (GIP03‑02). https://www.udir.no/lk20/gip03-02

CC BY-SASkrevet av Kristine Kandal-Ilagsmoen og Inger Gilje Sporaland.
Sist faglig oppdatert 02.06.2021

Læringsressurser

Særløp