Hopp til innhold

Fagstoff

Keramiker

Keramikerfaget er et av verdens eldste håndverk. Du lærer om leire som materiale og keramikk som uttrykksform. Faget skal ta vare på gamle teknikker og utvikle disse videre.

Filmen er laget av Birgit Solhaug for Norway Designs (2016) og gjengitt på NDLA sine nettsider med tillatelse fra Anette Krogstad.

Keramiker

En keramiker planlegger og gjennomfører hele prosessen fra design til ferdig keramisk produkt. Produktene kan være krus, kopper, fat, boller, vaser, krukker og andre bruks- og pyntegjenstander. Formgiving, dekorering, modellering, dreiing, støping, glasering og brenning av produktene er en del av arbeidet.

Utdanning

Flere fag innen design og tradisjonshåndverk har ikke et skoletilbud, men opplæring i bedrift etter Vg1. Disse fagene kalles særløp. Keramikerfaget er ett av særløpene, der du tegner en lærekontrakt i bedrift etter vg1.

I læretiden skal du utvikle håndverksferdigheter og kompetanse i keramikerfaget. Det blir lagt vekt på skapende arbeid med relevante materialer, redskaper og teknikker. Du får jobbe med estetiske problemstillinger og knytte disse til ulike kulturer, tradisjoner og trender. Hvordan kan du utvikle nye produkter og tjenester i tråd med behov i samfunnet?

To keramikere ser på keramikk. Foto.
Åpne bilde i et nytt vindu

Du skal lære å bli en profesjonell yrkesutøver. Hvordan vi forvalter ressurser og hensyn til helse, miljø og sikkerhet, blir en viktig del av dette. Fullført og bestått opplæring fører fram til svennebrev. Yrkestittelen er keramiker.

Relatert innhold

CC BY-SASkrevet av Svein Sandnes og Inger Gilje Sporaland. Rettighetshaver: NRK
Sist faglig oppdatert 10.12.2019

Læringsressurser

Særløp