Hopp til innhold

Fagstoff

Fritert fisk

Når vi friterer fisken, får vi deilig, sprø og gyllen fisk som knaser i munnen. Fish and chips og fiskepinner er to kjente retter laget med fritert fisk.
Et fiskestykke dyppet i frityrrøre blir fritert i varm olje. Foto.
Åpne bilde i et nytt vindu

Fritering vil si at fisken stekes i varmt fett. Du kan bruke en elektrisk frityrkoker eller ei jerngryte. Det går også an å fritere i ei stekepanne med bare litt olje i, men da må du vende på fiskestykkene for at de skal bli stekt på begge sider.

Olje som egner seg til frityrsteking, er olje som tåler høy temperatur og har en nøytral smak, slik som raps- eller solsikkeolje.

Temperatur

Vi friterer på en temperatur på rundt 180 grader. For å teste om oljen er passelig varm, kan du stikke ei tresleiv ned i den. Oljen er varm nok hvis det begynner å bruse rundt skaftet.

Husk at oljen holder en høy temperatur og kan ta fyr, ha derfor alltid et lokk tilgjengelig for å slokke en eventuell brann. Du må aldri kaste vann på frityren, da vil den eksplodere.

Vi kan fritere fisk på flere måter

  • frityrrøre: Det finnes flere oppskrifter på frityrrører, men ofte lages de på basis av hvetemel og/eller maisenna, stivpiskede eggehviter og en væske som vann med kullsyre, vann eller øl. Dypp fiskebitene i røren og stek i frityren til de er gylne og sprø.
  • panering: Å panere vil si at fisken først vendes i mel, så i egg og så i en type panering, som kan være brødrasp, pankomel, knust cornflakes, potetflakes eller nøttemel. Etter paneringen stekes de gylne i frityren.
  • innbakt i deig: Fisken kan pakkes inn i filodeig sammen med grønnsaker og krydder og stekes i frityren som for eksempel vårruller eller samosa.

Video

I denne videoen får du se hvordan du kan fritere fisk med to forskjellige metoder.

CC BY-SASkrevet av Jannike Gausdal.
Sist faglig oppdatert 03.02.2021

Læringsressurser

Tilberedning av fisk