Hopp til innhold

Fagstoff

Fiskegryte

Å lage fiskegryte er en måte å ta godt vare på alle næringsstoffene og smaksstoffene på, fordi fisken blir tilberedt i en kjele sammen med garnityret.
En tomatisert fiskesuppe med blant annet blåskjell og tomat i en hvit skål. Foto.
Åpne bilde i et nytt vindu

Det finnes mange måter å lage fiskegryter på, noen er kremede, andre er tomatiserte. De kan varieres med ulike krydder, grønnsaker, fiskeslag og skalldyr. Her er noen kjente klassikere:

Bakalao

Bakalao er ei klippfiskgryte som stammer fra Portugal. Retten består av klippfisk, poteter, løk, paprika og en tomatisert saus. Klippfisk er saltet og tørket hvit fisk, som oftest av torsk. Før tilberedning må klippfisken vannes ut i 1–2 døgn for å få riktig konsistens og passe saltsmak.

Framgangsmåte

 1. Del ferdig utvannet klippfisk i mindre biter.
 2. Kutt poteter, løk og paprika i skiver. Finhakk chili og hvitløk.
 3. Fres løken i olje et par minutter, før du tilsetter chili og hvitløk. Ha på litt tomatpuré, og fres videre et par minutter. Tilsett hakkede tomater, la koke noen minutter og smak til med salt og pepper.
 4. Legg klippfisk, poteter, paprika og tomatsaus lagvis i en bakke. Avslutt med tomatsaus på toppen. Dekk med lokk og bak retten i ovnen til potetene er møre.
 5. Ha i svarte oliven før servering.
En hvit suppeskål med bacalao. Foto.
Åpne bilde i et nytt vindu

Kremet fiskegryte

Ei kremet fiskegryte kan tilsettes fløte, crème fraîche eller kokosmelk for å få en kremet smak og konsistens. Vi kan variere smaken på gryta ved å benytte ulike typer grønnsaker, krydder, urter og fiskeslag.

Framgangsmåte

 1. Kutt fisk i store terninger, og finkutt grønnsakene.
 2. Fres grønnsakene i smør til de begynner å bli myke, tilsett hvitvin og la den koke inn til det halve. Ha deretter i fiskekraft og fløte (eller crème fraîche eller kokosmelk) og kok inn litt til. Smak til med salt og pepper.
 3. Tilsett fiskebitene i gryta, og la dem trekke noen minutter, så er gryta ferdig. Tilsett gjerne noen reker og litt finhakkede urter over før servering.

Bouillabaisse

Denne tomatiserte fiskegryta kommer fra Frankrike. Den inneholder som oftest flere forskjellige fiskeslag og skalldyr samt grønnsaker.

Framgangsmåte

 1. Skjær skinn- og beinfri fisk i biter, og forbered de skalldyrene du vil ha i. For eksempel dampe blåskjell, skrelle reker.
 2. Kutt grønnsaker som gulrot, løk og fennikel i terninger, og fres i litt olivenolje. Tilsett tomatpuré og fres litt til.
 3. Tilsett fiske- og/eller skalldyrkraft og krydder. La koke i ti minutter, tilsett tomater og fisk og la trekke 7–8 minutter. De siste minuttene tilsetter du skalldyrene og lar dem trekke med til de er varme.

Video

I denne videoen får du se hvordan du kan lage ei fiskegryte basert på blåskjellkraft.

CC BY-SASkrevet av Jannike Gausdal.
Sist faglig oppdatert 08.02.2021

Læringsressurser

Tilberedning av fisk