Tilberedningsmetoder for fisk – temaoppgave
Dere skal
- vise at dere kan velge riktig fisk til forskjellige tilberedningsmetoder
vite hva som skjer med fisken ved bruk av forskjellige tilberedningsmetoder:
- smak
- konsistens
Dere må planlegge oppgavene slik at dere kan jobbe med den teoretiske og den praktiske oppgaven samtidig. Det er satt av ei undervisningsøkt på sju timer til oppgavene. Besvarelsen leveres etter avtale med læreren.
Lag en oversikt over hvilke typer fisk som egner seg best til disse tilberedningsmetodene:
- posjert
- lutet
- gravet
- raket
- røykt
- dampet
- syltet
- farse
Lag en oversiktlig besvarelse, for eksempel i en tabell. Husk å begrunne valgene av tilberedningsmetoder!
Den praktiske oppgaven handler om konsistens og smak.
Klassen deles inn i grupper på tre eller fire.
- Etter avtale med læreren skal alle rettene serveres til prøvesmaking.
- Hver gruppe skal skrive og levere inn hver sin rapport om hvordan de opplever konsistensen og smaken på fisken.
- Som en oppsummering av undervisningsøkta skal hver gruppe presentere en konklusjon etter smaksprøvene. Det er viktig at dere får fram hvordan dere opplever fiskens konsistens og smak.
Annen informasjon
Gruppe 1 lager rømmesaus.
Gruppe 2 koker poteter.
Gruppe 3 steker løk.
Gruppe 4 dekker bordene.
Mengder og tidspunkt for måltidet avtales med læreren.
Gruppe 1
Dere får utlevert 600 g laksefilet.
- 200 g skal stekes i panne.
- 200 g skal posjeres i court boullion.
- 200 g skal dampes i kjele.
Gruppe 2
Dere får utlevert 600 g torskefilet.
- 200 g skal stekes i panne.
- 200 g skal posjeres i court boullion.
- 200 g skal dampes i kjele.
Gruppe 3
Dere får utlevert 200 g laksefilet, 200 g torskefilet og 200 g flyndrefilet.
- 200 g flyndrefilet skal varmrøykes.
- 200 g torskefilet skal varmrøykes.
- 200 g laksefilet skal varmrøykes.
Gruppe 4
Dere får utlevert 500 g laksefilet, 500 g hysefilet og 500 g torskefilet.
- Dere skal lage fiskekaker av laksefileten.
- Dere skal lage fiskekaker av torskefileten.
- Dere skal lage fiskekaker av hysefileten.
Det er viktig at dere bruker samme oppskrift til alle de tre fiskeslagene.