Physalis
Physalis, eller Ananaskirsebær som den også kalles, er et oransjegult bær med glatt skall. Fruktkjøttet har en saftig, geléaktig konsistens med mange ørsmå, hvite frø. Smaken er søtsyrlig og frisk med en snerpende ettersmak.
Physalis spises naturell etter at hamsen er trukket tilbake. Ta deretter bæret og vri rundt. Physalis brukes mye som pynt på ostefat, kaker og desserter. Den kan varmes i sukkerlake og serveres til is, og den er god i fruktsalat. Prøv den gjerne sammen med sjokolade.
Physalis inneholder noe A-, B- og C-vitaminer, og noe mineraler.
Se Matvaretabellen fra Mattilsynet for nærmere opplysninger om næringsinnholdet.
Physalis skal ha et oransjegult skall for å være moden. Hamsen skal være tørr og lysfarga. Bæra skal ikke ha tegn til soppangrep eller misfarging.
Huskelappen
Norsk sesong:
Kan dyrkast i drivhus i kalde stråk. Tilgjengeleg i butikk heile året.
Med andre ord:
Latin: Physalis peruviana
Engelsk: Cape Gooseberry
Tysk: Kapstachelbeere, Ananaskirsche
Fransk: Alkekenge, Physalis
Lagring:
12–16 °C. Physalis bør oppbevares svalt og vernet mot fukt. I rett lagringsklima har physalis lang holdbarhet.