Aronia
Seinere på sommeren kommer de svarte bæra. Om høsten har busken vakre høstfarger. De dekorative bæra er spiselige og fulle av antioksidanter – og brukes derfor i juice, vin, likør, saft, syltetøy eller som naturlig fargestoff.
Den er viltvoksende i de nordøstre delene av Nord-Amerika. Aronia dyrkes som prydbusk i tempererte strøk av verden. Busken blir også dyrket på grunn av bæra, særlig i Øst-Europa og det tidligere Sovjetsamveldet. Busken kan plantes ut i de fleste typer jordsmonn, og er lite næringskrevende. Den er seintvoksende, og det vil ta noen år før den får bær.
Frukter av svartsurbær inneholder fargestoffer som virker som antioksidanter. De inneholder også mye vitaminer, bl.a. vitamin A, E og B2. Videre finnes det 20 ganger mer vitamin P (bioflavonoider) i svartsurbær enn i epler og appelsiner. Ellers er det mye av mineraler og sporstoffer som jern, jod og kalsium. Svartsurbær inneholder mye pektin, slik at syltetøy og gelé som lages av bæra, lett blir stivt.
Se Matvaretabellen fra Mattilsynet for nærmere opplysninger om næringsinnholdet.
Aronia blir mest brukt til syltetøy, safting, gelé, til vin og likør. Bæra er også kjent for sin helsebringende effekt, og blir brukt i Øst-Europa, USA og Tyskland. I Russland er de kjent for å ha effekt på høyt blodtrykk og hudsykdommer.
September–oktober.