Tyttebær
Tyttebær har en noe syrlig og beisk smak som skyldes innholdet av benzosyre. Denne syra gjør også at tyttebæra har god holdbarhet uten konserveringsmiddel. Tyttebærplanten er svært dekorativ og kan brukes i dekorasjoner.
Tyttebær har en relativt beisk smak og spises ikke naturell. Tyttebær brukes mest rørt eller i syltetøy. Nyrørte tyttebær er en delikatesse i vårt kjøkken og er nydelig til kjøttretter og vilt. Tyttebær kan også brukes til å lage saft, i bakverk og desserter. Trollkrem er en nydelig dessert som lages av tyttebær, sukker og eggehvite. Tyttebær egner seg godt til frysing.
Tyttebær skal være røde, reine, tørre og modne. Tyttebær skal ikke være bløte, ha mørke flekker eller mekaniske skader.
Tyttebær inneholder benzosyre som gir bæra lang holdbarhet uten konserveringsmiddel. Den inneholder også noe C-vitamin.
Se Matvaretabellen fra Mattilsynet for nærmere opplysninger om næringsinnholdet.
August–oktober.