Molter
Mange regner molta som dronninga av de viltvoksende bæra. Det er viktig at bæra ikke plukkes for tidlig, men ferdig modnet om høsten for at konsistens og smak skal være riktig utviklet. Friske molter selges for det meste i spann.
Molter spises naturelle med fløte og sukker eller som moltekrem. Molter kan også brukes som kakefyll, i fromasj, pai eller som syltetøy. Molter kan gjerne fryses ned for seinere bruk.
Friske molter skal være reine og modne med god gulfarge. Gjæring, mugg eller råte skal ikke forekomme.
Molter inneholder A- og C-vitaminer og mineraler.
Se Matvaretabellen fra Mattilsynet for nærmere opplysninger om næringsinnholdet.
Huskelappen
Norsk sesong:
August-september
Med andre ord:
Latin: Rubus chamaemorus
Engelsk: Cloudberries
Tysk: Moltebeeren
Fransk: Plaquebière
Lagring:
0-1 ºC. Molter inneholder benzosyre. Dette gjør dem nærmest selvkonserverende. Det betyr at de kan være lagret lenge. Bærene bør oppbevares så nær null grader som mulig, slik at de ikke begynner å gjære. Molter er ømtålige for all slags behandling, og blir fort bløte.