Plommer
Frukta har eit tynt skal som kan etast, og fargen varierer mellom gul, raud og blå eller sjatteringar av desse. Plomme har ein stor stein i midten. Hos nokre plommevariantar heng fruktkjøtet fast i steinen, medan andre sortar slepper steinen lett. Fruktkjøtet er saftig og aromatisk.
Plommer skal vere heile og utan sprekkar, mørke flekker eller annan skade. Frukta skal vere tørr og skalet glatt. Plommene skal vere utan støytskadar eller mugg. For at smaken skal vere best, må frukta ikkje vere hausta for tidleg.
Plommer blir etne naturelle og kan også nyttast til sylting, i paiar og i bakverk.
Plommer er kalorifattige og har ein mageregulerande verknad. Dei inneheld ein del A-vitamin, kalsium og jern.
Sjå Matvaretabellen frå Mattilsynet for nærare opplysningar om næringsinnhaldet.
0–4 °C. Mogen plomme har svært kort haldbarheit. Er plomma mindre mogen, held ho lenger.
Plommesesongen i Noreg er i august og september.