Vitamin A er ei samlenemning på fleire liknande stoff som vi treng for å
- bevare eit normalt godt syn (særleg mørkesyn)
- sikre normal vekst og beindanning
- halde ved like hud og slimhinner
- ha motstandskraft mot infeksjonar
- danne hormon
Mangel og forgifting
Mangel på vitamin A merkar ein i første rekkje ved at ein blir nattblind – at ein ser dårleg i tussmørke og lett blir blenda av sterkt lys. Eit anna teikn er stadige forkjølingar og infeksjonssjukdommar. Mangel på vitamin A er sjeldan i Noreg, men er utbreidd blant barn i utviklingsland.
For store dosar med vitamin A kan føre til forgifting. Symptoma er at vi blir slappe, får hovudverk og kastar opp, og at huda blir tørr og flassar av. For å unngå overdose av vitamin A bør vi ikkje ta kosttilskot som inneheld vitamin A, samtidig som vi tek tran eller multivitamin.
Gode kjelder til vitamin A
Feitthaldige meieriprodukt, feit fisk, egg og lever frå alle typar dyr inneheld mykje vitamin A. Dessutan blir karoten, som finst i grønsaker med sterke fargar (til dømes gulrøter, grønkål, brokkoli, paprika, salat og spinat), gjort om til vitamin A i kroppen. Ei teskei tran dagleg gir nok vitamin A for alle aldersgrupper.