Vitamin A
Vitamin A er ei samlenemning på fleire liknande stoff som vi treng for å
- bevare eit normalt godt syn (særleg mørkesyn)
- sikre normal vekst og beindanning
- halde ved like hud og slimhinner
- ha motstandskraft mot infeksjonar
- danne hormon
Mangel på vitamin A merkar ein i første rekkje ved at ein blir nattblind – at ein ser dårleg i tussmørke og lett blir blenda av sterkt lys. Eit anna teikn er stadige forkjølingar og infeksjonssjukdommar. Mangel på vitamin A er sjeldan i Noreg, men er utbreidd blant barn i utviklingsland.
For store dosar med vitamin A kan føre til forgifting. Symptoma er at vi blir slappe, får hovudverk og kastar opp, og at huda blir tørr og flassar av. For å unngå overdose av vitamin A bør vi ikkje ta kosttilskot som inneheld vitamin A, samtidig som vi tek tran eller multivitamin.
Feitthaldige meieriprodukt, feit fisk, egg og lever frå alle typar dyr inneheld mykje vitamin A. Dessutan blir karoten, som finst i grønsaker med sterke fargar (til dømes gulrøter, grønkål, brokkoli, paprika, salat og spinat), gjort om til vitamin A i kroppen. Ei teskei tran dagleg gir nok vitamin A for alle aldersgrupper.