Hopp til innhold

Fagstoff

Urter

Urter er velduftende og aromatiske, og hovedregelen for bruk av urter er enkel: Bruk masse! Det er for eksempel nesten umulig å bruke for mye frisk basilikum, som sammen med tomat alltid er en smakssuksess. Urter er en fellesbetegnelse for en rekke plantearter som brukes til mat eller i medisin.
Krydderurter som henger til tørk. De er buntet sammen med en tråd og henger fra en horisontal trepinne. Foto.

Bruksområder for urter

Friske urter kan gi maten en fantastisk smak og aroma. Det finnes mange ulike typer urter med ulike bruksområder, men felles for dem alle er at de er flotte som smaksettere – for urter gjør god mat enda bedre.

Mange krydderurter taper smak ved koking og bør derfor tilsettes rett før servering. Ved å bruke friske krydderurter i maten tilsetter du en ekstra smaksdimensjon til maten, og du kan gjerne redusere litt på bruken av salt.

I den korte filmen under kan du lære mer om hva de forskjellige urtene passer til, og hvordan du bruker dem.

Holdbarhet

Urter er ferskvare og har begrenset holdbarhet. De er som regel produsert for å bli brukt innen kort tid. Urter i potter klarer seg som regel bedre enn avskårne urter i bunt. Urter i potter trives best på en solrik plass og må vannes jevnlig, sett gjerne potten på en skål og vann fra bunnen. Avskårede urter i bunt bør oppbevares kjølig.

Får du ikke brukt opp urtene dine, kan du henge dem til tørk eller fryse dem ned.

Se Matvaretabellen fra Mattilsynet for nærmere opplysninger om næringsinnholdet.

De vanligste urtene

Her kan du lese mer om hver enkelt urt og hva de egner seg til:

Basilikum

En liten bunt frisk basilikum. Foto.

Basilikum har en søt og aromatisk smak og kan brukes til mange retter. Den passer spesielt godt sammen med tomat, men også sammen med løk og hvitløk. Den brukes mye til italiensk matlaging, for eksempel i pasta og pizzasaus. Den spiller hovedrollen i urtesausen pesto.


Timian

Frisk timian med små blomster. Foto.

Timian har en kraftig og aromatisk smak og passer spesielt godt til kjøttretter, men også til mye annet. Den er fin å bruke i sauser, supper og til pizza og pasta.



Oregano

Liten bunt oregano bundet sammen med ei sløyfe. Foto.

Oregano er et velkjent pizzakrydder, og det er fordi tomat og oregano passer ypperlig sammen. Smaken er sterk og aromatisk. Oregano kan brukes i tomatsaus, til pasta, gryteretter og i salater for å nevne noe.


Persille

En stilk med bladpersille. Foto.

Vi har flere typer persille. Best kjent i Norge er kruspersille, som har krusete blader, og bladpersille, som har glatte blader. Persille er en anvendelig urt og kan brukes til mye. Den egner seg spesielt godt til fiskeretter, i dressinger, marinader, urtesmør og sauser. Den brukes gjerne til å strø over kokte poteter og til å pynte med.



Rosmarin

Liten bunt rosmarin. Foto.

Rosmarin passer godt til kjøttretter, spesielt lam og svin. Den brukes mye til grillmat, enten det er kjøtt, fisk eller grønnsaker. Ellers passer rosmarin til vilt, gryteretter, sauser, tomatretter og ovnsbakte poteter. Den smaker også nydelig som smakstilsetning i brøddeig eller topping på focaccia. Rosmarin, hvitløk og persille er en god smakskombinasjon.

Koriander

Liten bunt koriander. Foto.

Koriander har en sterk sitrusliknende smak og passer godt til asiatiske retter. Den blir mye brukt i karriretter, fiskeretter, kyllingretter og salater. Den er uunnværlig i salsa og i guacamole. Koriander passer godt sammen med andre krydder, som for eksempel ingefær, chili og kaffirlime.

Dill

Liten bunt dill. Foto.

Dill har en karakteristisk smak og passer godt til all slags sjømat som fisk, skalldyr og skjell. Den brukes til gravlaks, kokte poteter og i stuinger, salater og dressinger. Dill er dekorativ og fin til å pynte ulike matretter eller fat med.

Estragon

Liten bunt estragon. Foto.

Estragon har en anisliknende smak. Den passer godt til retter som lages med kylling, fisk eller egg. Estragon er fin å bruke i marinader, dressinger, urteoljer og sauser. Estragon er uunnværlig i bearnés.

Salvie

Fire grønne blader med litt ruglete kant. Foto.

Salvie har en ganske kraftig og krydret smak og bør brukes med litt forsiktighet. Den brukes som regel i varme retter, gjerne sammen med andre urter som persille, oregano og basilikum. Urten kler godt litt fete retter, og den brukes gjerne i pølser, farse og til svin, and og gås. Den er også nydelig til kylling og kalv.


Gressløk

Bunt med gressløk. Foto.

Gressløk er en mye brukt urt i Norge, og den har en mild, god løkaroma. Den er vanlig å bruke til eggretter, retter av potet, til fisk og i fiskesuppe, dressinger, urteolje og sauser.


Kjørvel

Stilk med flere grønne blader som forgreiner seg utover. Foto.

Kjørvel har en mild og persilleaktig smak. Den brukes til salater, sauser og supper og til retter av kylling, kalv eller fisk.


Mynte

Liten bunt mynte. Foto.

Mynte har en kraftig duft og smak og finnes i mange varianter. Mynte brukes som krydder til for eksempel lammekjøtt og fiskeretter, grønnsaksretter og til kryddersmør. Den kan også brukes i drinker og te.

Sitronmelisse

Nærbilde av lysegrønne blader med bølgete kant. Foto.

Sitronmelissen har, som navnet tilsier, en mild duft og smak av sitron. Vi tenker ofte på denne urten som en desserturt, siden den blir mest brukt som ingrediens og pynt i desserter, fruktsalater og drikker.




CC BY-SASkrevet av Einar Martin Kålen og Jannike Gausdal.
Sist faglig oppdatert 17.09.2024

Læringsressurser

Sensorikk og smak