Hopp til innhold

Fagstoff

Honning

Honning er et naturprodukt uten tilsetningsstoffer, som i hovedsak består av 80 % karbohydrat (fruktsukker og glukose). Honningen får smak, lukt og karakter alt etter hvor biene samler nektar fra.
Birøkter i arbeid og som sjekker brett fra bikuben. Foto.
Åpne bilde i et nytt vindu

Honningen smaker først og fremst søtt, men man kan også kjenne andre smaker som syre, bitterhet og umami.

Sommerhonning
er en mild og lys honningtype som er noe lysere enn lynghonning. Biene henter nektar fra blomstene til bringebær, blåbær, frukttrær, kløver og løvetann.
Lynghonning
er en mørkere og litt sterkere honningtype. Biene henter nektar fra røsslyng.

Produksjon

Biene lagrer honningen i voksceller i bikuben. For å få honningen ut av vokscellen bruker man en sentrifuge, slik at honningen slynges ut. Holdbarheten økes ved at honningen varmes opp mot 50 °C slik at noe av vannet fordamper.

Kvalitet

En jente som spiser honning. Foto.
  • En god honning har en finkornet og smørlignende konsistens.
  • Fastheten på honningen er avhengig av hvor mye vann det er i den.
  • Noen typer honning er flytende, som akasiehonning, fordi den har et svært høyt innhold av fruktose. Flytende honning blir ikke produsert i Norge.

Bruksområde

Bilde av Chèvre med honning. Foto.

Honning kan brukes i ulike kaker, kjeks og desserter. I matlaging kan man benytte honning i marinader og dressinger. Sukker kan byttes ut med honning i de fleste retter.

1/2 dl honning tilsvarer 1 dl sukker.

Oppbevaring

Honning bør oppbevares i romtemperatur, og den er holdbar i mange år.

Næringsstoffer

Honning inneholder i motsetning til sukker litt vitaminer, mineraler og aminosyrer. Det kan ellers finnes en del antioksidanter i honning, og da særlig i den typen som er mørkest. Innholdet av antioksidanter varierer, alt etter hvilke planter honningen er høstet fra.

Nyere forskning viser at honning er med på å styrke immunforsvaret og bidrar til en bedre helse.

Historie

Honning er vår eldste sukkerkilde, og det er funnet spor etter bruk av honning helt fra bronsealderen. I vikingtiden var det vanlig å lage mjød til drikke. I denne alkoholholdige drikken var honning en svært viktig ingrediens. I tillegg brukte man også honning i kaker og desserter.

Viktig

Honning kan inneholde spor av bakterien Clostridium botulinum, og barn under ett år skal derfor ikke ha honning. De har ikke bakterier i tarmen som kan bryte ned denne bakterien.

CC BY-SASkrevet av Unni Kulhuset Granheim.
Sist faglig oppdatert 23.03.2020

Læringsressurser

Sensorikk og smak