Hopp til innhold

Oppgaver og aktiviteter

Steke eller koke?

Ved tilberedning av kjøtt velger vi ofte tilberedningsmetode etter hvor mør stykningsdelen er. I denne oppgaven skal du steke ei skive indrefilet, som regnes som mørt kjøtt, og ei skive bankekjøtt eller rundstek, som regnes som seigere kjøtt.
To kjøttstykker stekes i ei panne med smør og timian. Foto.
Åpne bilde i et nytt vindu

Oppgave 1. Steking av kjøttstykker med ulik mørhetsgrad

  • Stek ei skive indrefilet i ei stekepanne til du mener den er ferdig stekt.

  • Stek ei skive bankekjøtt eller rundstek i ei stekepanne til du mener den er ferdig stekt.

  • Smak på begge skivene, og finn ut hvilken du mener er best på smak og konsistens.

Oppgave 2. Koking av kjøttstykker med ulik mørhetsgrad

  • Kok ei skive indrefilet i en kjele med kraft i cirka to timer.

  • Kok ei skive bankekjøtt eller rundstek i en kjele med kraft i cirka to timer.

  • Smak på begge, og finn ut hvilken du mener er best på smak og konsistens.

Oppgave 3. Vurdering

  • Ble det noen forskjell på smak og konsistens på indrefilet og bankekjøtt/rundstek som kokt eller stekt?

  • Hva tror du er grunnen til det eventuelt ble forskjell på smak og konsistens?

  • Hvordan vil du anbefale å tilberede en indrefilet for at den skal smake best mulig?

  • Hvordan vil du anbefale å tilberede ei skive bankekjøtt eller rundstek for at den skal smake best mulig?

CC BY-SASkrevet av Einar Martin Kålen.
Sist faglig oppdatert 12.12.2022

Læringsressurser

Tilberedning av kjøtt