Hopp til innhold

Fagstoff

Fritert kjøtt

Ved å fritere kjøttet får du deilige, sprø og gylne kjøttbiter som knaser i munnen.
Små kjøttboller på en tallerken pyntet med basilikumblader. Foto.
Åpne bilde i et nytt vindu

Fritering vil si at kjøttet stekes i varmt fett. Du kan bruke en elektrisk frityrkoker eller ei jerngryte. Det går også an å fritere i ei stekepanne med bare litt olje i, men da må du vende på kjøttstykkene for at de skal bli stekt på begge sider.

Olje som egner seg til frityrsteking, er olje som tåler høy temperatur og har en nøytral smak, slik som raps- eller solsikkeolje.

Temperatur

Vi friterer på en temperatur på rundt 180 grader. For å teste om oljen er passelig varm, kan du stikke ei tresleiv ned i den. Oljen er varm nok hvis det begynner å bruse rundt skaftet.

Husk at oljen holder en høy temperatur og kan ta fyr, ha derfor alltid et lokk tilgjengelig for å slokke en eventuell brann. Du må aldri kaste vann på frityren, da vil den eksplodere.

Vi kan fritere kjøtt på flere måter

  • frityrrøre: Det finnes flere oppskrifter på frityrrører, men ofte lages de på basis av hvetemel og/eller maisenna, stivpiskede eggehviter og en væske som vann med kullsyre, vann eller øl.
  • panering: Å panere vil si at kjøttet først vendes i mel, så i egg og så i en type panering, som kan være brødrasp, pankomel, knust cornflakes, potetflakes eller nøttemel.
  • innbakt i deig: Kjøtt kan pakkes inn i filodeig sammen med grønnsaker og krydder og stekes i frityren som for eksempel vårruller eller samosa.

Video

I denne videoen vises to ulike tilberedningsmetoder for kjøtt, nemlig farsering og frityrsteking.

CC BY-SASkrevet av Jannike Gausdal.
Sist faglig oppdatert 04.11.2020

Læringsressurser

Tilberedning av kjøtt