Hopp til innhold

Oppgaver og aktiviteter

Best på pris og best på smak?

Tror dere at prisen på en matvare har sammenheng med smak og opplevd kvalitet? Gjennomfør en smakstest i klassen der dere sammenligner kjente merkevarer med billigprodukter.
Poser med salt potetgull i to ulike prisklasser og av to ulike merker, Maarud og First Price, side om side i en butikkhylle. Foto.
Åpne bilde i et nytt vindu

Oppgaver

  1. Ta en felles diskusjon i klassen om hvorvidt dere mener at høy pris og god kvalitet alltid henger sammen. Hvorfor eller hvorfor ikke?

  2. Ta en håndsopprekking i klassen og finn ut hvem som tror at det er en klar sammenheng mellom smak og opplevd kvalitet på billigvarer kontra dyrere merkevarer.

  3. Gjennomføring av smakstest

Velg ut noen produkter blant kjente merkevarer og billigmerker, som for eksempel:

  • potetgull fra Maarud kontra potetgull fra First Price eller Xtra

  • Coca-Cola kontra First Price Cola eller Grans Cola X

  • melkesjokolade fra Freia kontra melkesjokolade fra First Price

  • appelsinjus fra Sunniva kontra appelsinjus fra Eldorado, First Price, Coop eller Rema 1000

  • chilinøtter fra Den Lille Nøttefabrikken kontra chilinøtter fra Eldorado eller Rema 1000

Forslag til praktisk gjennomføring

Enten læreren eller noen utnevnte elever i klassen ordner i stand de ulike produktene som skal testes. Resten av klassen er testpanel.

Sørg for at testpanelet ikke kan se forskjell på produktene de skal sammenligne. For å få til dette kan dere vurdere om testpanelet skal ha bind for øynene.

To og to produkter skal altså testes opp mot hverandre: et dyrere produkt fra en kjent merkevare og et lignende produkt fra et billigmerke.

Testpanelet velger ut det produktet de synes smaker best, og gir eventuelt terningkast til hvert produkt i smakstesten. Svarene fra testpanelet noteres og vises frem for klassen etter at smakstesten er gjennomført.

Hva smakte best? Billigvarene eller de dyrere merkevarene? Var det noen resultater fra smakstesten som var overraskende?

  1. Ta en kikk på Aftenposten-artikkelen "Hva er best, First Price og X-tra eller dyrere merker?" Er det noe samsvar mellom resultatene i avisens test og klassens test?

En dame smaker på flere typer melk. Foto.
Åpne bilde i et nytt vindu
CC BY-SASkrevet av Elisabeth Thoresen Olseng.
Sist faglig oppdatert 06.05.2021

Læringsressurser

Konkurransemiddelet pris