Kaffi og økonomi
Som med alt anna løner det seg å satse på kvalitet, når det gjeld både råvarer, tillagingsutstyr og personale. Den beste kaffiøkonomien oppnår du ved å følgje reglane for god kaffitillaging og kaffiservering. Då unngår du å måtte slå ut kaffi unødig.
Kan du vise at dette er noko du brenn for, og kanskje til og med lære gjesten noko nytt, vil han eller ho omgåande oppleve kaffien din som noko heilt spesielt.
Sel meir kaffi
Når du skal vurdere kaffiøkonomien din, er reknestykket langt meir nyansert enn berre å sjå på kiloprisen på kaffi eller dosering per liter vatn. Det du først bør konsentrere deg om, er korleis du kan selje meir kaffi!
Ei endring i kaffisalet gjer eit større utslag på inntektssida enn utgiftssida:
innkjøpspris per kilo: 100 kr
dosering av kaffi per liter vatn: 60 g
utsalspris per kopp: 25 kr
1 kopp svarer til: 1,5 dl
Ein innkjøpskostnad på 3,60 kr fører til ei omsetning på 100 kr! Kan du spare mykje ved å gå ned på doseringa?
Eigentleg ikkje. Ved å redusere kaffimengda frå 110 g til 100 g på ein 1,8-liters kolbetraktar, kan du spare 10 øre i innkjøpskostnader. I praksis vil det seie at dersom du ein dag serverer 200 koppar, vil du på ei omsetning på 5000 kr spare cirka 3 kr. Men går du ned i dosering, går det ut over kvaliteten, og du risikerer å miste kaffisal.
Det er ingen tvil om at konklusjonen er: Sats på kvalitet og rett dosering – då har du moglegheita til å selje nokon koppar ekstra!