Ord og uttrykk om kaffi
Arabica
Det finst to hovudtypar kaffi som er viktige for verdshandelen: arabica og robusta. 98 prosent av den kaffien som blir importert til Noreg, er arabicakaffi.
Avkalking
Avkalking er sjeldan nødvendig i Noreg, sjølv om det står om det i alle brukstilvisingar til kaffitraktarar. Eit avkalkingsmiddel er ei syre som fjernar kalk. Bruk heller eit basisk reinsemiddel som løyser opp humus frå vatn og feittrestar frå kaffien.
Crema
Eit fint, jamt og gyllenbrunt skum cirka 2–4 mm på toppen av espressoen
Cupping
Kaffismaking
Kaffifilter
Blir brukt i kaffitraktar til å ha malen kaffi i
Kaffigrut
Det som ligg att i kaffifilteret eller på botnen i kjelen etter at kaffien er laga
Kaffikjele
Blir brukt til kokekaffi
Kaffikanne
Kanne til å ha kaffien i, kan vere av porselen eller stål
Kaffikopp
Alt frå små koppar til store beger: porselen, keramikk eller papp
Kaffimål
Måleskei, eitt stroke mål gir cirka 10 gram kaffi
Koffeinfri kaffi
Kaffi som ikkje inneheld koffein
Kokekaffi
Ein grovare malen kaffi som blir brukt når vi skal lage kokekaffi
Nybrend kaffi
Kaffibønner som kjem rett frå brennaren
Nymalen kaffi
Kaffibønner som akkurat er malne
Presskanne
Ofte kalla "Bodumkanne". Fungerer som ein "moderne" kokemetode.
Reinsemiddel for kaffitraktarar
Løyser opp restar av kaffivoks og humus inne i traktaren. Perfekt å reingjere serveringskanna med.
Robusta
Utgjer cirka 2 prosent av den kaffien som kjem til Noreg. Smaker vanlegvis bitrare enn arabica.
Tamper
Når du skal lage til ein kopp espresso, pakkar du kaffien jamt og kompakt i filterhaldaren. Til dette bruker vi eit lite "metallstempel", ein tamper.
Vaska kaffi
Kaffi som er behandla etter den våte metoden
Americano
Ein enkel eller dobbel espresso som blir fylt opp med varmt vatn, eventuelt så mykje som gjesten ønskjer
Lungo
Tillagingstida er den same som for ein espresso, men kaffien blir malen grovare, og mengda blir dermed større.
Espresso
30 ml kaffi laga på cirka 25 sekund "under trykk" i ein spesialmaskin. Espressoen får eit skum på toppen, kalla crema.
Espresso betyr kaffi som er tillaga kjapt og under trykk. Blir servert i små koppar eller glas. Suveren base for diverse kaffidrikker med mjølk og smakssirupar.
Doppio
Dobbel espresso. To enkle espressoar som blir serverte i ein større kopp.
Ristretto
Tillagingstida er den same som for ein espresso, men kaffien blir malen finare, og mengda blir dermed mindre.
Espresso con panna
Espresso toppa med risten, tjuktflytande kremfløyte
Espresso macchiato
Espresso "flekka" med ein skvett mjølk eller mjølkeskum til pynt
Cortado
Enkel eller dobbel espresso med mjølk. Mjølkemengda skal vere tilsvarande kaffimengda.
Café au lait
Lait betyr mjølk på fransk. Café au lait er filterkaffi og varm mjølk i lik blanding.
Caffè latte
Latte betyr mjølk på italiensk. Opphavet til caffè latte er kaffi laga på mokkakanne med varm mjølk. Dei fleste kaffibarar lagar ein caffè latte av espresso og stima mjølk. Blir ofte servert i høge glas.
Cappuccino
Cappuccino består av espresso, 50/50 varm mjølk og mjølkeskum. Mjølka skal ikkje vere som stivpiska eggekvite, men fløyelsmjuk og tett utan store bobler.
Caffè mocca
Sjokoladesaus, espresso og stima mjølk
Caffè correto
Espresso med grappa, brandy eller likør