Smak på kaffi
Les artikkelen om kaffi og svar på desse spørsmåla:
Kvar kjem kaffi frå?
Korleis blir kaffi framstilt frå råvare til ferdig drikk?
Kva er forskjellen på kokmalen, filtermalen, presskannemalen kaffi og pulverkaffi?
Utstyr som trengst
kaffitraktar
vasskokar
kaffikjele
presskanne
kaffikvern (kan sløyfast)
kaffikoppar
Råvarer som trengst
filtermalen kaffi
kokmalen kaffi
presskannemalen kaffi
pulverkaffi
heile bønner
kaffi frå to ulike opphavsland (valfri malingsgrad og bryggjemetode)
Oppgåve 1: Smak på kaffi laga med ulike bryggjemetodar
På butikken kan du kjøpe kaffi mellom anna som heile bønner, filtermalen, kokmalen, presskannemalen eller pulverkaffi. Målingsgraden avheng av korleis kaffien skal bryggjast. Læraren viser korleis dei ulike typane kaffi skal lagast, og viser korleis kaffitypane ser ut i pulverform. Kvar elev får ein kopp med ferdig laga kaffi av dei ulike typane.
Start med å lukte på kaffien. Kva luktar han? Luktar han mykje eller lite? Noter i skjemaet.
Smak så på kvar kaffi. Smakar han syrleg, bittert, søtt eller noko anna? Noter.
Kva synest du smakar best?
Bryggjemetode | Lukt | Smak |
---|---|---|
Kokekaffi | ||
Filterkaffi | ||
Presskannekaffi | ||
Pulverkaffi |
Oppgåve 2: Smak på kaffi frå ulike land
Brygg kaffi frå to ulike opphavsland. Kaffien skal bryggjast med same metode.
Start med å lukte på kaffien, luktar dei to ulikt?
Smak på dei to kaffitypane, er det nokon forskjellar i smak?
|
|
|
---|---|---|
Opphavsland | Lukt | Smak |
Oppgåve 3: Lukt på ferskmalen kaffi og ferdigmalen kaffi
Læraren kvernar kaffibønner og lèt elevane lukte på dei. Så får elevane lukte på ferdig malen kaffi frå pose.
Er det nokon forskjell på lukta? I så fall, korleis trur du dette vil påverke smaken?
Kva seier dette oss om oppbevaring og bruk?