Hopp til innhald
Fagartikkel

Fruktvin

Fruktvin kan lagast av alle typar frukt og bær utanom druer.
  • Mykje nytta råstoff er rabarbra, rips, solbær, kirsebær, eple, fikenar, rosiner og løvetann.
  • Før gjæringa startar, må bæra knusast og frukta malast. Denne massen må ein så helle kokande vatn over eller svovle for å drepe uønskt gjær.
  • Så tilset ein kultivert vingjær og litt sukker. Dette er som du kanskje hugsar, ikkje naudsynt med druevin. Med slik vingjær kan ein oppnå ein vin på over 20 prosent.
  • Etter eit par dagar startar det vi kallar stormgjæring, som varer i ca. 3 dagar.
  • Så blir mosten pressa frå råstoffet, og den stille gjæringa held fram i 4–12 veker, alt etter temperatur og sukkerinnhald. Heile sukkermengda blir tilsett i to til tre omgangar.
  • Dei fruktvinane som blir selde i Noreg, har ein alkoholprosent på mellom 8 og 16.