Hopp til innhald

Fagstoff

Køyreplan

Når det skal arrangerast selskap eller andre større arrangement, er det vanleg å utarbeide ein køyreplan. Køyreplanen er ei skriftleg oversikt over kva som skal skje under måltidet, og han blir laga i samarbeid mellom vertskapet, serveringpersonalet, kjøkkenpersonalet og eventuelt toastmasteren.
Kokkar og servitørar snakkar saman i ein restaurant. Foto.

For at arrangementet skal bli ein suksess, er det viktig å ha ein godt planlagd køyreplan. Sørg for at alle på kjøkkenet og i serveringa har lese grundig gjennom køyreplanen på førehand.

I eit bryllaup er det ofte talar og andre ting som skjer undervegs i måltidet. Når vi har sett opp ein tidsplan på dette, unngår vi misforståingar, og vi sikrar kvaliteten på mat og servering.

Når nokon av gjestane taler, skal ikkje servitørane gjere noko i lokalet, for det ville ha verka svært forstyrrande både for den som taler og gjestane. Det er òg ein god idé å leggje dei fleste talane til etter hovudretten. Nokre talar blir lengre enn berekna, og då er det betre at hovudretten er servert, slik at han ikkje blir øydelagd.

Her er eit døme på ein køyreplan frå eit bryllaup:

Tid

Hending

Diverse

15.00

Gjestane kjem, servering av aperitiff i foajeen

15.20

Tenne lys

15.25

Setje ut vassmugger

15.30

Gjestane set seg til bords

15.35

Skjenkje kvitvin og alkoholfritt

15.45

Toastmasteren ønskjer velkomen til bords

15.50

Presentere menyen

15.55

Setje ut brød og smør

16.00

Servere forretten, amerikansk servering

To med skaldyrallergi

16.20

Rydde forrett, kvitvinsglas, brød og smør

16.30

Skjenkje kvitvin 2 og alkoholfritt, fylle på vassmugger

16.40

Servere hovudrett fisk, amerikansk servering

17.10

Rydde hovudrett fisk og kvitvinsglas

17.15

Tale, ca. 15 minutt

17.30

Skjenkje raudvin og alkoholfritt, fylle på vassmugger

17.40

Servere hovudrett kjøt, amerikansk servering

Tre godt steikte

18.10

Rydde hovudrett, kuvertasjett, salt og pepar, etterskjenkje vin

18.15

Diverse talar, ca. 45 minutt

Kan kome uventa talar

19.00

Rydde raudvinsglas, skjenkje dessertvin og alkoholfritt

19.10

Servere dessert, amerikansk servering

19.30

Takk-for-maten-tale

19.35

Kaffi og avec i salongen, rydde dessert når gjestane har reist seg for å drikke kaffi


CC BY-SASkrive av Jannike Gausdal.
Sist fagleg oppdatert 07.09.2020

Læringsressursar

Servering