Hopp til innhold

  1. Home
  2. NDLA filmChevronRight
  3. FilmkunnskapChevronRight
  4. Filmatiserte bøkerChevronRight
  5. Wuthering HeightsChevronRight
SubjectEmne

EMNE

Wuthering Heights

Wuthering heights blir stadig omtalt som en av verdens største kjærlighetshistorier, selv om det snart er to hundre år siden den ble skrevet. Den Oscar-belønte filmregissøren Andrea Arnold blåser på nytt liv i Emily Brontës klassiker.

Filmdetaljer

År: 2011

Opprinnelse: Storbritannia

Sjanger: Drama

Regi: Andrea Arnold

Manus: Andrea Arnold

Foto: Robbie Ryan

Skuespillere: Kaya Scodelario, James Howson, Solomon Glave, Shannon Beer, Steve Evets, Oliver Milburn, Paul Hilton, Simone Jackson, Lee Shaw, Amy Wren, Nichola Burley

Om filmen

Catherine Earnshaw og familien hennes bor på en liten gård i det ville og golde Yorkshire-området i England. En dag kommer faren til Catherine hjem fra en reise til Liverpool. Han har med seg en ung, hjemløs gutt som han har funnet på gata. Familien Earnshaw møter Heathcliff med en direkte og brutal rasisme. Heathcliff må tåle å bli behandlet på samme måte som dyrene på gården. Men på tross av Heathcliffs lave status utvikler han og Catherine snart et nært og intenst forhold.

Umulig kjærlighet

Kjærlighetsforholdet mellom Heathcliff og Catherine som barn er lykkelig og kompromissløst. Men når de blir eldre, sier Catherine ja til å gifte seg med Edgar Linton fra den mer velstående Linton-familien, på tross av følelsene hun har for Heathcliff. Han blir både provosert og såret over dette og bestemmer seg for å reise. Det skal ta flere år før Heathcliff på nytt vender tilbake til Earnshaw-familien. Da har han blitt voksen, han har pene klær og framstår som velstående.

Mye har skjedd i Yorkshire også i de årene han har vært borte. Catherine har giftet seg med Edgar, og hun har blitt husfrue på Linton-gården. Heathcliff har bestemt seg for å komme tilbake for å se Catherine en siste gang, og for å ta hevn over broren hennes Hindley, som alltid behandlet Heathcliff dårlig i oppveksten.

Læringsressurser

Wuthering Heights

SubjectEmne

Oppgaver og aktiviteter

SubjectEmne

Kildemateriale