Hopp til innhold

Spillefilm

Misery Harbour

Misery Harbour er en dansk-norsk spillefilm om den danske forfatteren Espen Arnakke fra Jante i Danmark. I Jante er det viktig å være som alle andre, og de som stikker hodet fram, blir møtt med forakt. Misery Harbour er en filmatisering av Aksel Sandemoses roman En sjømann går i land.

Om filmen

Filmens handling starter i Oslo i 1932. Dansken Espen Arnakke skriver på utkastet til sin første roman. Venninnen Jenny får lese etter hvert som han skriver.

Espen hevder at han ikke kan skrive fiksjon, og romanen vil derfor ta utgangspunkt i hans eget liv. Handlingen veksler mellom scener i nåtid, der Jenny leser og gir tilbakemeldinger på Espens kommende roman, og tilbakeblikk til hendelser i Espens liv, som også er handlingen i boka.

Tilbakeblikk

Historien han skriver på, starter i den danske småbyen Jante der Espen vokste opp. Det var forventet at han, som alle andre, skulle begynne å arbeide på fabrikken i Jante. Espen føler seg ikke "som alle andre" og velger derfor å rømme fra hjemstedet. Han sniker seg ut av foreldrenes hus og mønstrer på en skonnert som er på vei mot Newfoundland.

Livet om bord er hardt. Kapteinen er både temperamentsfull og voldelig, og når skuta nærmer seg Newfoundland, velger Espen å hoppe av. Bokstavelig talt. Han svømmer i land på det lille fiskeværet Misery Harbour og får seg raskt jobb på et fiskemottak. Det ser ut som om lykken endelig har snudd for Espen, men dette viser seg å være kortvarig. En dag ankommer hans tidligere seilerkollega, og nå bitre fiende, det lille fiskeværet.

Janteloven

Filmen Misery Harbour bygger på den dansk-norske forfatteren Aksel Sandemoses roman En sjømann går i land (1931) og Sandemose-biografien Mannen fra Jante av Espen Haavardsholm.

Sandemose skrev flere romaner og er også kjent for sin formulering av janteloven, som er en tekst som først kom ut i boka hans En flyktning krysser sitt spor.

Janteloven handler om at du ikke skal tro at du er noe, og at du ikke skal tro du er bedre enn andre. I Misery Harbour ser vi hvordan Espen Arnakke stadig havner i konflikt med mennesker han møter. Det kan være interessant å reflektere over om det er noe med væremåten til Arnakke som provoserer folk som lever etter prinsippene i janteloven.

CC BY-SASkrevet av Tina Andersson. Rettighetshaver: Norgesfilm AS
Sist faglig oppdatert 10.03.2022

Læringsressurser

Filmatiserte bøker