Hopp til innhold

Spillefilm

Heidi

Heidi er en tysk-sveitsisk spillefilm fra 2015 regissert av Alain Gsponer. Foreldreløse Heidi blir sendt til de vakre sveitsiske Alpene for å bo med sin gamle og humørsyke bestefar. Når hun har funnet seg til rette hos bestefar, blir hun igjen sendt av gårde til en fornem familie i Frankfurt.

Om filmen

Etter at mora hennes dør, blir Heidi en kasteball som ingen vil ha. Tanta hennes Dete vil at hun skal vokse opp i Alpene hos bestefaren, men bestefaren vil først ikke vite av henne. Han er sur og sint, og i landsbyen går det rykter om at han har drept noen.

Tanta etterlater Heidi hos bestefaren. Gradvis blir forholdet mellom Heidi og bestefaren bedre. Hun blir også venn med gjetergutten Peter, og de tilbringer dagene ute i den vakre naturen sammen med geitene.

En dag kommer tanta tilbake for å hente Heidi og ta henne med til en fornem familie i Frankfurt. Bestefaren vil ikke at Heidi skal reise, og tanta mer eller mindre kidnapper Heidi. I Frankfurt skal hun bo og gå på skole sammen med ei jente som heter Clara som sitter i rullestol.

Fra bok til film

Heidi er basert på ei barnebok med samme navn, som er skrevet av den sveitsiske forfatteren Johanna Spyri. Den ble utgitt i to deler, den første delen i 1880 og den andre delen i 1881. Boka har blitt oversatt til mange språk og har blitt ei av de mest kjente barnebøkene i verden.

Filmen er en passende ressurs i tyskfaget da den i tillegg til å ha tysk tale gir et autentisk innblikk i sveitsisk kultur. Filmen er basert på ei klassisk barnebok, og temaene i filmen gir et godt grunnlag for språklig utforskning og diskusjon på tysk.

CC BY-SASkrevet av Anne Cathrine Andersson og Ida Marie Stokkelien. Rettighetshaver: Norgesfilm AS
Sist faglig oppdatert 28.11.2023

Læringsressurser

Filmatiserte bøker