Hopp til innhold

Spillefilm

Ninjababy

Rakel drømmer om å bli astronaut, ølsmaker, globetrotter, skogvokter eller tegneserieskaper. Det å bli mamma er ikke blant drømmene. Ninjababy er en leken film om livets store og små overraskelser og om å reise seg etter å ha gått på trynet. Filmen er regissert av Yngvild Sve Flikke.

Om filmen

Ninjababy er en norsk komedie fra 2021. Filmen vant fire Amandapriser i 2021 under den norske filmfestivalen i Haugesund.

På et kurs i selvforsvar gjenkjenner hovedkarakteren Rakel (23) plutselig instruktøren, Mos. De to lå sammen for et par måneder siden. Rakel husker at han lukter smør. Etter selvforsvarskurset tar hun, etter litt press fra venninna, en graviditetstest. Den viser to streker. Rakel er gravid, og hun er sikker på at Mos er barnefaren.

På ultralyd viser det seg at Rakel faktisk er hele seks måneder på vei. Mos kan altså ikke være faren. Etter litt fram og tilbake kommer Rakel til at det da kun er én mulig barnefar. Han det gjelder, er ikke særlig egnet til å være far til barnet eller til å være kjæreste, men av en eller annen grunn ender Rakel stadig opp til sengs med ham.

Karakteren Ninjababy kommer etter hvert til live gjennom tegningene til Rakel. Sammen med Ninjababy prøver Rakel å finne ut av hvordan hun skal håndtere graviditeten. Filmen bygger på tegneserieromanen Fallteknikk av Inga H. Sætre, og det er også Sætre som har lagd animasjonene i filmen.

Folkehelse og livsmestring

Ninjababy er en film som egner seg godt som utgangspunkt for diskusjoner som berører det tverrfaglige temaet folkehelse og livsmestring. Rakel havner stadig i vanskelige situasjoner, og hun er ikke alltid like flink til å ta vare på seg selv. Hvordan skal hun kunne klare å ta seg av et barn?

Filmen løfter fram en rekke aktuelle problemstillinger om det å være ung og å bli gravid uten at det er planlagt. Er det Rakel eller er det barnefaren som har ansvaret? Er det greit å adoptere bort en baby bare fordi det ikke passer så bra akkurat nå, og er det egentlig innafor å være jente og ikke drømme om å bli mamma?

CC BY-SASkrevet av Tina Andersson. Rettighetshaver: Norgesfilm AS
Sist faglig oppdatert 20.04.2022

Læringsressurser

Filmatiserte bøker