Hopp til innhold

Fagstoff

Navigasjon: Hvordan finner dyrene fram?

Mye tyder på at dyr bruker en kombinasjon av flere sanser for å finne fram over lange avstander. Levesettet, type forflytning og det landskapet arten beveger seg i, har betydning for hvilke sanser som er best utviklet. Migrasjonsmønstrene kan bli påvirket når klimaet endrer miljø og havstrømmer.
Stor knølhvalhunn med liten kalv i åpent blått hav. Foto.
Åpne bilde i et nytt vindu

Dyrenes evne til å navigere over lange avstander er mangfoldig og fascinerende. Vi kjenner til at lakseyngel vandrer fra elva til havet og kommer tilbake til samme elv for å gyte etter flere år. Vi vet at ål vandrer mellom Sargassohavet og norske vassdrag. Honningbier er i stand til å huske ruter til fôringsområder og formidle funnene sine til artsfrender.

Noen dyr gjennomfører sin lange reise en gang i livet, andre migrerer to ganger i året, mens honningbiene navigerer mellom fôringsplass og bikube flere ganger daglig. Alle bruker sine spesielle sanser for å finne veien. Det finnes mange svar og antakelser om hvordan dyrene finner fram, men mye er fortsatt uklart.

Migrasjonen over lange avstander har en kostnad i form av økt dødelighet. Dette oppveies av lengre dager, mer tilgjengelig mat og kanskje færre predatorer på stedet de vandrer til.

"Innebygd GPS" – det åltimate navigasjonssystem

En lang, smal fisk. Foto.
Åpne bilde i et nytt vindu

Den ålen som finnes i Norge, svømmer i fem–seks måneder (cirka 6 000 km) for å gyte for første og siste gang i livet. Målet er Sargassohavet sør for Bermuda, på den andre siden av Atlanteren. Ålen beskrives som en katadrom fisk. Det vil si at den gyter i saltvann og vokser opp i ferskvann.

Ålen svømmer dypt og trenger et godt navigasjonssystem for å finne fram til gyteområdet. Alt tyder på at ålen har utviklet en form for kartforståelse og orienterer seg ved hjelp av magnetiske felt. Forsøk med ål i mørke kar med magnetfelt har styrket denne teorien, men vi vet ennå ikke hvilke organer i ålens fysiologi som gir dem denne "innebygde GPS-sansen". Larvenes 1–2-årige migrasjon tilbake til norskekysten er ukjent.

Årlige migrasjoner

Gjess i plogformasjon mot blå himmel. Foto.
Åpne bilde i et nytt vindu

Både fugler, store dyr som hvaler og til og med noen sommerfugler vandrer langt mellom sommer- og vinteropphold hvert år. Denne migrasjonsatferden er typisk for hver art, men varierer mellom ulike populasjoner av samme art.

Unge individer kan følge de voksne som kan ruta, men det er ikke alltid tilfelle.

Fuglene kjenner igjen terrengformasjoner (har kartsans) og bruker retningsorientering (kompass-sans), polarisert lys fra sola, stjernenes posisjon og tid til navigasjon. I tillegg kan de bruke jordas magnetfelt under navigeringen.

Tenk gjennom

  • Hvilke arter med årlige migrasjoner kjenner du til?

  • Se for deg flere populasjoner av en bestemt art. Hvor like er migrasjonsrutene deres? Flytter alle samtidig?

Pulsering mellom sommer- og vinterbeite

En stor reinflokk om vinteren. Foto.
Åpne bilde i et nytt vindu

Både villrein og elg trekker mellom ulike beiteområder høst og vår. Når reinen først har lært ei trekkrute, vil den bruke den ruta. Både naturens rytme (årstider), og minnet styrer atferden, men hvis det blir for mange dyr i et område, eller hvis beitet blir dårlig, kan den finne andre områder. Da kan vi anta at sanser som syn og lukt virker sammen nedarvet instinkt og minne (kartforståelse). Reinen trekker til kystnære, snøfattige områder hvor det er lett å finne lav i vinterhalvåret, og til innlandet og fjellet om sommeren.
Elgen trekker til områder med mindre snø og bedre beite om vinteren. Det er oftest i lavlandet. I sommerhalvåret går elgen gjerne høyere i terrenget.

En svipptur til Karibia styrt av instinkt?

Verdenskart som viser at hvaler oppholder seg nærmere polområdene om sommeren og i varmere farvann om vinteren. Illustrasjon.
Åpne bilde i et nytt vindu

Knølhvalene bruker to til tre måneder på å vandre cirka 6 000 kilometer fra Barentshavet til Karibia hver høst. Merking av hvalene har vist at noen av dem er der svært kort tid før de vender tilbake. En hval snudde etter noen timer og en annen i var der bare ei uke. Forskerne har lurt på hvorfor de bruker så mye tid og krefter på vandringen for deretter å snu etter kort tid. Det er mulig at denne migrasjonen har blitt en evolusjonsmessig vane, en del av instinktet, siden disse rike bankene har vært gunstige for å føde og die i svært lang tid.

Hvaler kan "snakke sammen" over flere tusen kilometer. De lavfrekvente lydene fra hvaler som befant seg i et område med rikelig mattilgang, lokket til seg hvaler som befant seg langt unna. Hvalene kan altså kommunisere og navigere etter hørselen.

Havskilpadder med "avansert GPS"

Havskilpadder benytter lys og magnetfelter under vandringen. De føler både hvor sterkt jordas magnetiske felt er, og hvilken vinkel feltet har i forhold til jordas overflate. Skilpaddene vet altså hvor langt øst–vest de er, og hvor de er langs nord–sør-aksen. Forskning har også vist at nyklekkede skilpadder navigerer ved hjelp at denne "avanserte GPS-en".

Film om havskilpadder

Filmen viser havskilpadder som svømmer i et grunt havområde ved Galápagosøyene. Skilpaddene beiter på alger mens de passivt følger havdønningene fram og tilbake. På slutten av filmen kan vi se to skilpadder som parer seg i vannet nært land. På forbeina har hannen kroker som han hekter på hunnens skall slik at han kan holde seg fast.

Villaks med luktesans

Fem laks som svømmer mot venstre i vannet rett over en steindekt bunn. Foto.
Åpne bilde i et nytt vindu

Villaks kan muligens også bruke luktesans for å finne fram til elva der den ble klekket.

Ørret og laks har positiv rheotaksis (gresk rheein – "strømme, flyte") og svømmer mot strømmen.

Klimaendringer kan endre migrasjonsmønstre

Når havet blir varmere, flytter seg nordover. Det vil påvirke lokaliseringen av fødeområdene for laks og andre organismer i havet. Når laksen må vandre lenger nord for å nå arktiske farvann med god mattilgang, vil belastningen øke for flere laksestammer.

Kart over Nord-Atlanteren opp mot polarfronten og tilgrensende land. Piler i ulike farger viser at laks fra elvene i nord vandrer lengst nord i Atlanteren. Illustrasjon.
Åpne bilde i et nytt vindu

Som kartet viser, er flere laksestammer i stand til å vandre langt, men har de kapasitet til å øke avstanden, og har de evne til å endre den opprinnelige ruten? Den økende temperaturen i Nord-Atlanteren kan øke laksens energiforbruk, gi økt migrasjonstid mot fødestedet og dermed redusere tida de har til å bygge opp energireserver. Det er sannsynlig at belastingen kan bli størst for sørlige populasjoner, og at endringene kan bidra til ekstra belastning for atlantiske laksebestander som allerede er svekket.

Tenk gjennom og undersøk

  • Vil færre fugler trekke sørover om vinteren hvis klimaet blir mildere? Hvilke konsekvenser kan det i så fall få?

  • Blir migrasjonen utløst av temperatur eller lys?

  • Store antilopeflokker følger faste migrasjonsruter styrt av regntid og tørketid. Vil eller kan de endre rutene hvis klimaendringer fører til endrede nedbørsmønstre?


Oppgave om navigering og migrasjon

Kilder

Durif, C. & Skiftesvik, A. B. (2022, 24. februar). Tema: Ål. Havforskningsinstituttet. https://www.hi.no/hi/temasider/arter/al

Jakobsen, A. (2021, 1. september). Velkommen til hvalenes forunderlige verden. Havforskningsinstituttet. https://www.hi.no/hi/nyheter/2019/mars/velkommen-til-hvalenes-forunderlige-verden

Jakobsen, H. Ø. (2011, 27. februar). Kjenner veien rett vest. Forskning.no. https://forskning.no/sjodyr-marinbiologi/kjenner-veien-rett-vest/790697

Rikardsen, A. H., Righton, D., Strøm, J. F., Thorstad, E. B., Gargan, P., Sheehan, T., Økland, F., Chittenden, C. M., Hedger, R. D., Næsje, T. F., Renkawitz, M., Sturlaugsson, J., Caballero, P., Baktoft, H., Davidsen, J. G., Halttunen, E., Wright, S., Finstad, B. & Aarestrup, K. (2021, 10. juni). Redefining the oceanic distribution of Atlantic salmon. Scientific reports, 11, 12266. https://doi.org/10.1038/s41598-021-91137-y

Walberg, F. og Åbro, A. (2020, 5. juli 2020). Sanseorganer hos dyr. I Store norske leksikon. https://snl.no/sanseorganer_hos_dyr

CC BY-SASkrevet av Kristin Bøhle.
Sist faglig oppdatert 26.05.2023

Læringsressurser

Sansene