Hopp til innhold

Fagstoff

Hjelpemidler ved utdeling av legemidler

Dosetter og multidose er gode hjelpemidler for å holde oversikt over hvilke legemidler som skal tas til bestemte tider. Det finnes også hjelpemidler for dosering av legemidler og for å gjøre det enklere å innta tabletter.
Flere ulike tabletter i ei hånd som holder en dosett. Foto.
Åpne bilde i et nytt vindu

Dosett/doseringseske

En dosett er et godt hjelpemiddel når brukeren har mange legemidler, fordi den gir kontroll og oversikt over legemiddelbruken. Det er også praktisk når helsevesenet har ansvar for medisineringen.

Multidose

I kommunale helsetjenester har man i stor grad gått over til multidosepakkede legemidler. Dette er den nye, moderne dosetten, og det er maskinelt pakkede doser hos en profesjonell multidoseprodusent. Multidosene kommer på rull, vanligvis med en dosepose for hvert doseringstidspunkt. Posene er merket med navn, fødselsdato og klokkeslett for inntak i tillegg til navnet på legemidlene, styrke og dose.

Nærbilde av doseringsposer med en tablett og to kapsler. Foto.
Åpne bilde i et nytt vindu

Doseringsredskaper

Målebegre, måleskje eller sprøyter er hjelpemidler for å måle opp korrekt mengde legemiddel i flytende form. Miksturer doseres ofte i milliliter (ml).

Tablettdeler og tablettknuser

Tabletter kan være store eller vanskelige å svelge. En del tabletter, for eksempel depottabletter eller enterotabletter og -kapsler, må svelges hele for at de skal gi ønsket effekt. Andre kan deles eller knuses uten at det påvirker effekten.

En tablettdeler er et nyttig redskap hvis tabletten skal deles i to eller fire ulike deler (dette forutsetter delestrek eller delekors).

En tablettknuser er praktisk dersom det er nødvendig å knuse tablettene. Husk alltid først å sjekke om legemidlet kan knuses. Husk også å gjøre utstyret rent etter bruk for å forhindre at andre eksponeres for legemiddelrester. For pasienter med multidosepakkede legemidler kan man knuse legemidlene direkte i posen. Vær oppmerksom på at legemidler tilsatt i mat eller drikke kan føre til at dette smaker vondt.

Tablettovertrekk og svelgegel

Det finnes også tablettovertrekk som gir tabletten en glatt overflate, slik at den blir lettere å svelge hel. Tablettovertrekk er en gelatinfilm med smak av sitron som legges utenpå tabletter eller kapsler slik at de blir glatte. Dette gjør dem lettere å svelge, og eventuell vond smak kamufleres uten at effekten påvirkes. Et annet alternativ er å ta tablettene eller kapslene med en skje med svelgegel som maskerer ubehagelig smak og gjør det enklere å svelge legemidlene. Dette brukes i hovedsak til barn.

Utfordringer til deg

  1. Hvilke pasientgrupper kan ha problemer med å svelge tabletter?

  2. Hvordan kan du finne ut om en tablett kan deles eller knuses?

  3. Hvilke legemidler i flytende form kjenner du til?

Relatert innhold

CC BY-SASkrevet av Helene Grotle og Vigdis Haugan.
Sist faglig oppdatert 24.11.2021

Læringsressurser

Legemiddelhåndtering