Film og filmklipp
Karamellpudding
Ein god, smakfull karamellpudding er noko som blir servert ved høgtider og festlege tilstellingar i mange heimar.
Ein karamellpudding består av sukker, mjølk, kremfløyte, egg og vaniljestong.
- Kok opp mjølk/fløyte, sukker og vanilje. Avkjøl litt.
- Slå egg eller eggeplommer lett saman før mjølkeblandinga/fløyteblandinga blir piska inn.
- Sil smeten for å få bort eggetrådar og vaniljestong.
- Smelt sukker i ein kjele på svak varme. Ikkje rør i sukkeret før det har byrja å smelte, elles kan det danne seg harde klumpar.
- Hell karamellen i ei puddingform, og vend litt på ho slik at karamellen fordeler seg fint på heile botnen.
- Hell smeten i dei karamelliserte formene.
- Posjer formene i vassbad.
- Sjekk om puddingen er ferdig ved hjelp av baksida på ei fukta skei. Han skal kjennast fast, men likevel gi litt etter, omtrent som gelé.
- Avkjøl puddingen til neste dag, og server med piska krem og karamellsaus frå forma.
Karamellpudding kan òg lagast på ein enklare måte utan å koke opp mjølk/fløyte. Då berre piskar du alt lett saman og siler det over i sukkerglaserte former.
Posjer i kombidampar i cirka 1 time ved 90 °C eller i vassbad i vanleg steikjeomn i 2–3 timar ved 125 °C.
I denne videoen kan du sjå korleis ein lagar karamellpudding på den franske måten, der ein òg tilset noko av den smelta karamellen i smeten. I den norske karamellpuddingen blir karamellen berre nytta i formene.