Hopp til innhold
Fagartikkel

Romanesco

Romanesco kan ved første øyekast se ut som en grønn blomkål, siden fasongen er helt lik, men bukettene har en spiss form, og ikke rund som på grønn blomkål.

Dyrking og lagring

Romanesco er en krysning mellom blomkål og brokkoli, og den har først kommet på markedet de senere årene. Smaken er mild og fin og minner om blomkål. Den norske sesongen strekker seg fra juni til september. Romanesco av god kvalitet egner seg godt til lagring forutsatt at omgivelsene er optimale. Dette krever høy luftfuktighet og vern mot trekk. Kålen bør oppbevares mellom 0 og 2 grader.

Bruksområde

Romanesco brukes på samme måte som blomkål. Den egner seg godt til å spises rå, kokt, gratinert eller frityrstekt. Rå romanesco kan deles opp i små buketter og brukes i grønnsakfat, som tilbehør i salater eller som ren snacks. Kokt romanesco egner seg godt til kjøtt- og fiskeretter. Ettersom romanesco lett kan miste noe av fargen under tilberedning, er det viktig at den forvelles riktig, og at bukettene har lik størrelse.

Kvalitetskrav

Romanesco skal være fast, tett og sprø. Fargen skal være lys grønn. Bladene skal være friske og sprø uten tegn til misfarging eller at de løsner. Romanesco må behandles forsiktig, ellers får den lett mørke flekker.

Næringsinnhold

Romanesco er mager kost slik som blomkål, med et høyt innhold av vitaminer og mineraler. Den er mettende og fiberrik.

Se Matvaretabellen fra Mattilsynet for nærmere opplysninger om næringsinnholdet.

Med andre ord

latin: Brassica oleracea broccolo
engelsk: romanesco
tysk: Romanesco
fransk: romanesco

CC BY-SA 4.0Rettighetshaver: Opplysningskontoret for frukt og grønt
Sist faglig oppdatert 25.03.2020