Botanisk sett er blomkålen litt spesiell siden den består av mange små sammenvokste blomsterbuketter. Den er dermed en uutviklet blomsterstand omkranset av grønne blad, og det er dette som har gjort at den har fått navnet blomkål, som betyr kålblomst eller blomstrende kål. Blomkål er mild på smak med sprø konsistens i bukettene.
Bruksområde
Blomkål er nydelig kokt, gratinert, frityrstekt og i kremer, supper, gratenger, gryter, wok og stuinger. Rå blomkål i små buketter er godt i salater eller som snack. Blomkål i tykke skiver er nydelig å grille. Raspet blomkål kan brukes i stedet for ris.
Kvalitetskrav
Blomkålhodet skal være fast, tett og sprøtt. Fargen skal være hvit eller kremfarget. Blada skal være friske og sprø uten tegn til misfarging eller at de løsner. Blomkål må behandles forsiktig, ellers får den lett mørke flekker.
Næringsinnhold
Blomkål har både lavt energiinnhold og lavt fettinnhold. Blomkål har et høyt innhold av protein, vitamin C og kostfiber.
Se Matvaretabellen fra Mattilsynet for nærmere opplysninger om næringsinnholdet.
Huskelappen
Norsk sesong:
juni–oktober
Utbredelse:
Dyrkes over hele verden.
Med andre ord:
latin: Brassica
engelsk: cauliflower
tysk: Blumenkohl
fransk: chou-fleur
Lagringstemperatur:
0–2 °C