Tidligkål (nykål)
Tidligkål er en av de tidligste sortene på markedet om våren, og den er en meget attraktiv vare når den kommer. Den norske sesongen strekker seg fra mai til september. Tidligkål har kortere holdbarhet enn vanlig hodekål. Den bør lagres mellom 0 og 2 grader.
Tidligkål brukes som annen kål og er nydelig kokt, smørdampet og i wok. Rå tidligkål er også kjempegod finsnittet i salater. Skåret i båter kan den også grilles, for eksempel sammen med hakkede krydderurter.
Tidligkålen skal bestå av et helt og jevnfarget hode, uten sår og revner. Bladene skal være flekkfrie, sprø og saftige og ha en frisk farge. Stokken skal være avskåret tett under bladfestet. Kålen skal være fri for jord og insekter.
Ernæringsmessig kan tidligkål sammenliknes med hodekål. Begge kåltypene er kalorifattige og inneholder noe vitamin A og en god del vitamin C. Vel 100 gram tidligkål dekker dagsbehovet for vitamin C.
Se Matvaretabellen fra Mattilsynet for nærmere opplysninger om næringsinnholdet.
Med andre ord
latin: Brassica oleracea var. capitata
engelsk: cabbage
tysk: Kohl
fransk: chou