Savoikål
Savoikålen har store, krusete kålblad som vender utover og omkranser selve kålhodet. Hodet er fast og sprøtt, men noe mindre tettpakket enn hos hodekål. Savoikål har en mild og fin kålsmak og mange bruksmuligheter. Den norske sesongen strekker seg fra august til november. Holdbarheten for savoikål er kortere enn for vanlig hodekål, og ideell oppbevaringstemperatur er 0–2 grader.
Savoikål er fin å bruke kuttet til råkost siden den er mild i smak, sprø og dekorativ. Den kan også kuttes i kløfter og smørdampes eller brukes til kålruletter. Savoikål kan stort sett brukes til det samme som annen hvit kål. Samtidig er den svært dekorativ.
Savoikål skal ha et fast hode med sprø og saftige blad. Fargen skal være mørk grønn med tykke, gulhvite bladnerver.
Savoikål er rik på vitamin A og C. Den inneholder også jern og kalsium. Savoikål er velsmakende og lett å bruke.
Se Matvaretabellen fra Mattilsynet for nærmere opplysninger om næringsinnholdet.
I filmen under (2 minutter) får vi vite mer om egenskaper ved ulike kåltyper og hvordan kål kan tilberedes og serveres.
Med andre ord
latin: Brassica oleracea sabauda
engelsk: savoy cabbage
tysk: Wirsingkohl
fransk: chou de Milan, chou de Savoie