Hopp til innhold
Fagartikkel

Brokkoli

Brokkoli er en kålvariant som har vært kjent i middelhavsområdet i hundrevis av år. Brokkoli er en nær slektning av blomkål.

Egenskaper og lagring

Brokkoli består av flere sammensatte stilker som hver har sine egne blader og mørkegrønne blomsterknopper. Den blir også kalt aspargeskål fordi den milde, gode smaken minner om asparges. Brokkoli dyrkes i Norge. Den norske sesongen strekker seg fra juni til oktober. Blir brokkolien lagret i ideelle omgivelser, helst mellom 0 og 2 grader, kan den holde i over to uker. Plastfilm rundt brokkolien beskytter mot uttørking.

Bruksområde

Brokkoli passer til det meste. Den er godt egnet i wok, supper, puréer og salater. Den kan nytes rå og varmebehandlet. Brokkoli må ikke koke for lenge, et par minutter kan gjerne være nok.

Kvalitetskrav

Brokkoli skal være fast i konsistensen og se friskt grønn ut. Den skal ha sprø, saftige stilker og blad. Knoppene skal være av jevn, grønn farge. De skal være lukket og ikke ha gule blomster eller tegn på misfarging.

Næringsinnhold

Brokkoli har både lavt energi- og fettinnhold og et høyt innhold av folat, vitamin C og kostfiber. Brokkoli er også en kilde til protein og kalium.

Se Matvaretabellen fra Mattilsynet for nærmere opplysninger om næringsinnholdet.

Film om brokkoli

I filmen under (2 minutter) kan du lære mer om brokkoli og få tips til hvordan den kan tilberedes og serveres.

Video: Bama / CC BY-NC-ND 4.0

Med andre ord

latin: Brassica oleracea
engelsk: broccoli
tysk: Brokkoli
fransk: chou broccoli

CC BY-SA 4.0Rettighetshaver: Opplysningskontoret for frukt og grønt
Sist faglig oppdatert 11.09.2024