Hopp til innhold

Fagstoff

Vertskapsrollens betydning

Hva kjennetegner et godt vertskap, og hvilken betydning har det for ulike reiselivsaktiviteter hvordan du utøver vertskapsrollen? I vertskapsrollen er kanskje det aller viktigste at du behersker kunsten å få folk til å føle seg velkommen.

Vertskap er kunsten å få folk til å føle seg velkommen. Dette kan innebære å være åpen, imøtekommende, inkluderende og behjelpelig i møte med gjestene.

Tenk over

Husker du et tilfelle der du følte deg velkommen?

Hva skal til for at du føler deg velkommen på en reiselivsaktivitet?

På Tripadvisor står det ofte om menneskene som gjestene møtte. Hvorfor tror du menneskemøtene er så viktige for gjesters opplevelse?

Hvordan vil du at gjestene skal oppfatte deg som vert på en reiselivsaktivitet? Hvordan bør du opptre i vertskapsrollen for å få til dette?

Foto av bunadskledd vertskap.
Åpne bilde i et nytt vindu

Mange varer og tjenester kan være nokså like. Derfor er det menneskelige en viktig konkurransefaktor. Hvis personalet har en god tone med gjestene og våger å by på seg selv, øker sannsynligheten for at gjestene kommer igjen. Bedrifter som lykkes med å dyrke gode relasjoner til gjestene, har derfor et konkurransefortrinn.

Et godt vertskap gir rett og slett mer fornøyde gjester. Fornøyde gjester kommer gjerne tilbake, de snakker positivt om bedriften, og de kjøper mer, som igjen gir økt lønnsomhet for bedriften.

Foto av glad resepsjonist som står ved disken.
Åpne bilde i et nytt vindu

Tilsynelatende små ting, som vennlige blikk og varme smil, kan ha stor betydning. Slike små ting skal ikke undervurderes, og en gjest vil trolig sette stor pris på at du for eksempel kjenner vedkommende igjen fra et tidligere besøk.

Her følger et par sitater om hvor viktig det er å få folk til å føle seg velkommen, og et ordtak om å ikke undervurdere de små tingene:

Jeg har lært meg at mennesker lett glemmer hva du har sagt og gjort, men de glemmer aldri hvordan du har fått dem til å føle seg. (Maya Angelou, amerikansk poet og borgerrettsaktivist)

Alle mennesker har rett til å bli møtt med respekt, verdighet, glede og omtanke. (Märit Torkelson, gründer og leder av Vertskapet Utvikling AS)

Hvis du ikke tror at små ting har en betydning, lukk deg inn i et mørkt, lite rom med en mygg. (afrikansk ordtak)

I videoen nedenfor ser du programleder Anne Lindmo som får kjenne på livet som vertskap på Gaustatoppen.

Kort sammendrag av videoen om å være vertskap på Gaustatoppen

NRK-programleder Anne Lindmo er med som vertskap på turisthytta på Gaustatoppen. I starten av videoen sitter hun sammen med Ann Kristine Karlsson og Jorunn Karlberg Tveiten, som er hyttevertskap. De forteller om rolige morgenstunder som fort går over i at det baller på seg med mange besøkende som tar turen til Gaustatoppen. Vi ser at Anne Lindmo lager og selger vafler, snakker med de besøkende og er en del av Den Norske Turistforenings ansikt utad for en dag, som en del av vertskapet på Gaustatoppen.

For å kunne utøve godt vertskap for gjestene er det viktig at det interne vertskapet er bra. Det vil si hvordan vertene er overfor hverandre. Å ha det godt på jobb og føle tilhørighet er kjempeviktig. Dermed er det også et viktig lederansvar å sørge for at de ansatte føler seg velkommen.

Å være en god vert som skaper positive opplevelser, vil også gi noe til en selv i form av arbeidsglede. Hvis vi har det godt og gøy på jobb, og vi respekterer og hjelper hverandre, smitter den gode stemningen over på gjestene. Gjestene blir rett og slett mer fornøyde når atmosfæren er god.

Foto av en brefører som leder ei gruppe mennesker over isen.
Åpne bilde i et nytt vindu

I videoen nedenfor forteller Mathilde Winther, innehaver ved Han Sylte i Fauske, om vertskapsrollen og hva hun mener kjennetegner et godt vertskap. Han Sylte startet med produksjon av marmelade i 2013 og har nå utviklet seg til et reiselivsprodukt med kolonial og kafé, overnatting, selskapslokaler og møtefasiliteter.

Tenk over

Hva mener du er de tre viktigste kjennetegnene på et godt vertskap?

CC BY-SASkrevet av Elisabeth Thoresen Olseng.
Sist faglig oppdatert 27.04.2022

Læringsressurser

Vertskapsrollen