Hopp til innhold

Fagstoff

Privat område og intimsone

Det er viktige å respektere gjesters private område og intimsone. Her er noen eksempler på hva dette innebærer.
Et rødt skilt hvor det står "ikke forstyrr" henger på en hotelldør. Foto.

Privat område

Du jobber i en resepsjon, og en gjest ringer ned fra rommet for å fortelle at det mangler håndklær på rommet. Du går opp med nye håndklær og banker på døren. Gjesten åpner, men ber deg ikke komme innenfor.

Rommet som gjesten bor på, er i dette tilfellet hans eller hennes private område. Hvis du likevel går inn i rommet og videre til badet for å legge håndklærne der, så har du tråkket inn i gjestens private område.

Intimsone

Du treffer ei venninne på butikken, hun er der sammen med ei anna dame som du ikke kjenner. Dere prater litt om løst og fast, du håndhilser på den andre dama og presenterer deg. Hun er en del av samtalen, og dere blir stående en stund og snakke.

Når du går, gir du din venninne en god klem, snur deg mot den andre dama og gjør det samme. Du føler da at hun trekker seg litt bort. Du har da tråkket over grensen og inn i hennes intimsone uten tillatelse.

Tre kvinner, der to av dem klemmer og en står og ler. Foto.
Åpne bilde i et nytt vindu

Tenk over og drøft med medelevene dine:

Har du selv opplevd at noen har tråkket inn i ditt private område? Eller at noen har invadert din intimsone? Hvordan var det?

Hvordan kan du gjøre andre oppmerksomme på din intimsone? Hvor går dine grenser når det gjelder klemmer og omfavnelser?

Under koronapandemien ble det en bråstopp for klemming. Tror du dette vil medføre at det blir mindre vanlig å klemme folk vi ikke kjenner så godt i tiden fremover?

CC BY-SASkrevet av Hilde Morseth. Rettighetshavere: NKI Forlaget og Amendor AS
Sist faglig oppdatert 27.07.2021

Læringsressurser

Vertskapsrollen