Hopp til innhold

Oppgaver og aktiviteter

Undersøk en historisk radioreportasje

Katastrofen i New York 11. september 2001 viste seg å være et stort samordnet terrorangrep mot USA. Her rapporterer USA-korrespondent Ole Torp på radio rett etter at fly nummer to har styrtet inn i tvillingtårnene.
Tekstversjon av radioreportasje

Nyhetsanker fra studio: Først skal vi til USA, der det altså først kom en melding om ett fly som hadde krasjet i World Trade Center i New York. Men Ole Torp, de siste rapportene tyder på at det nå er snakk om to fly.

Reporter Ole Torp: Ja, jeg sitter og ser på fjernsyn fra New York. Jeg sitter jo her i Washington, og jeg ser ei stor ildkule som slår ut av bygning nummer to. Vi har altså fem minutter før klokka 9 i dag et fly som gikk inn i omtrent åttiende etasje på det østlige tårnet. Nå umiddelbart før vi snakket sammen, kunne man se på tv-overføringene fra den første ulykken at det har kommet et nytt fly og kjørt rett inn i, ja, jeg vil tro sekstiende etasje, i det vestlige tårnet. Ei stor, svær ildkule slo ut som av et bombenedslag, og begge tvillingtårnene er nå omsluttet av tykk svart røyk som ligger over hele Manhattan. Det er ingen tvil om, når man ser på fjernsynsbildene, at det andre flyet må ha fløyet med hensikt rett inn i bygningen. Dette får selvfølgelig folk i New York og myndighetene her i New York til å anta at det faktisk dreier seg, ikke om et uhell, ikke om en forferdelig flyulykke, men kanskje et dobbelt sabotasjeattentat mot noen av verdens høyeste bygninger midt på Manhattan, rett før folk kommer på jobb i disse enormt folkerike bygningene.

Nyhetsanker: Kunne du ut fra fjernsynsbildene, Ole Torp, se noe som helst om hva slags fly dette er?

Ole Torp: Nei, det er umulig å si. Man ser bare en vinge som nærmest flyr inn, men det så ikke ut som det var et stort fly. Nå ser jeg det i forstørret utgave her. Det er ingen tvil om at det har kurs rett mot bygningen og slår ut i ei stor ildkule som jeg har beskrevet tidligere. Men det virker ikke som om dette er et stort fly. Det som ble sagt om det første, som jo svært få, om noen i det hele tatt, så, var at det skal ha vært et passasjerfly, altså et stort passasjerfly av typen Boeing eller noe slikt. Det andre er i hvert fall åpenbart ikke det. Men det det ikke er tvil om, er at enten har vi med en sinnssyk person å gjøre, eller så har vi med et dobbelt angrep å gjøre. Og det skulle vel ikke forbause noen om det nettopp er det marerittscenarioet vi ser utspiller seg akkurat nå, i New York, nemlig altså et dobbelt flyangrep på en bygning der tusenvis av mennesker var i ferd med å komme på jobb i morgentimene. Klokka er litt over 3 i Norge, men altså bare litt over 9 her i USA.

Nyhetsanker: Ja, dette er jo som tatt rett ut av en skrekkfilm, Ole Torp. Det har vært bombeangrep mot senteret også tidligere?

Ole Torp: Ja, disse bygningene har jo vært forsøkt sprengt i lufta for noen år siden. Og vi har nettopp hatt en større rettssak som er avsluttet i New York bare for kort tid siden der gjerningsmennene ble trukket for retten og altså dømt til livsvarig fengsel. Ingen av dem fikk dødsstraff. Det ble påstått dødsstraff fra aktoratets side i disse sakene, men i New York ville man ikke gjøre dem til martyrer, så de fikk livsvarig fengsel. Hvem det er som kan stå bak dette i dag, skal vi selvfølgelig være meget forsiktig med å spekulere om. Men akkurat nå ser jeg altså på bilder der dette landemerket helt sør på Manhattan står i en svart røyksky som legger seg over hele dette området. Det er, som du sier, et katastrofefilmaktig scenarium, men det er altså høyst reelt. To fly, ett i hvert tårn, har krasjet i World Trade Center, en av verdens tettest befolkede arbeidsplasser, på Manhattan, i morgentimene her.

Nyhetsanker: Og heldigvis, får vi si, er det fortsatt tidlig på dagen. Men hvor mange er det, vet du noe om det, Ole Torp, hvor mange som på et slikt tidspunkt kan befinne seg inne i denne bygningen?

Ole Torp: Ja, det er tusenvis av mennesker, og på gatene under er det stor trafikk av folk til og fra jobb. Dette er jo i Wall Street-området, et travelt forretningsområde i New York, med hoteller og og kontorbygninger tett i tett. Der er det finansielle distriktet. Dette er jo, det distriktet man snakker om, er verdens finansielle hovedstad, så å si. Så her snakker vi om tusenvis av mennesker som var i ferd med å komme seg på jobb, finne pultene sine, gjøre klart for en arbeidsdag. Ja, nå får jeg et nytt bilde av flyet idet det går inn og eksploderer i hjørnet cirka i sekstiende etasje.

Nyhetsanker: Ja, du snakker nå om det andre flyet og ikke et nytt fly på vei?

Ole Torp: Ja.

Nyhetsanker: Ja, det var bra.

Ole Torp: Ja, det er det andre flyet de viser bilder av, fordi det er først når det første tårnet står i brann at man når fram med fjernsynskamera til å dekke den første ulykken, så å si, og så treffer altså det andre flyet mens fjernsynskameraene går. Jeg holder på å snakke om folk som kommer på jobb. Ja, det er klart at i heiser og i korridorer og på kontorer er det fullt av folk. I gatene omkring har det jo kommet en skur av glass fra disse bygningene. Alle som har sett dem, vet jo at de er bygd av glass og betong, og det sprutet med glass i kvartalene rundt Wall Street. Dette skjedde like før klokka 9, og de var vel akkurat i gang med evakuering der da dette andre anslaget kom bare noen minutter etter klokka 9.

1. Kjennetegn ved en radioreportasje

  • Hvilke kjennetegn er det som gjør at vi kan kalle dette innslaget fra NRKs Dagsnytt for en reportasje?
  • Hvordan forholder reporteren seg til nyhetsankeret i studio?
  • Hvordan formidler reporteren det han hører og ser?
  • Hvilke virkemidler brukes til å understreke at dette er en reportasje som går direkte på lufta?

2. Avstand og nærhet

Reporter Ole Torp er ikke selv til stede i New York. Han rapporterer ut fra det han ser på amerikansk fjernsyn.

Sammenlikn Torps reportasje med øyenvitneskildringene i denne videoen på YouTube. Hva skjer når den samme historien blir formidlet av førstehåndskilder?

CC BY-SASkrevet av Ragna Marie Tørdal.
Sist faglig oppdatert 08.03.2018

Læringsressurser

Mediesjangrer