Hopp til innhold

Kortfilm

Min bestemor strøk kongens skjorter

Min bestemor strøk kongens skjorter, er en animasjonsfilm fra 1999. Filmen er regissert av Torill Kove og handler om Koves bestemor.

Om filmen

I 1905, da Norge ble selvstendig, ble det bestemt at landet skulle få egen konge. Kong Haakon VII flyttet til Oslo sammen med dronning Maud og prins Olav. Bestemoren til Kove strøk i mange år skjortene til kong Haakon.

Da krigen kom til Norge i 1940, og kongefamilien måtte flykte til England, besøker tyske soldater butikken der bestemor jobber for å få strøket uniformene. Bestemor bestemmer seg for å sabotere tyskernes uniformer med klø- og svipulver, insekter og brennmerker. Hun starter en "skjortegerilja", som snart sprer seg til hele landet.

Min bestemor strøk kongens skjorter viser hvordan "vanlige" folk også gjorde motstand mot den tyske okkupasjonen. Filmen ble i år 2000 nominert til Oscar i kategorien for beste korte animasjonsfilm.

Fra Hamar til Hollywood

Animasjonfilmskaper Torill Kove tegner gjenkjennelige miljøer og karakterer med enkle streker. Dette har hun høstet en rekke utmerkelser og priser for.

Hun er en av få nordmenn som kan skilte med hele tre Oscar-nominasjoner, og i 2006 fikk hun Oscar for animasjonsfilmen Den danske dikteren.

Kove er født og oppvokst på Hamar, og hun har siden 1980-tallet vært bosatt i Canada. Hun jobber som designer, illustratør, manusforfatter og animatør.

Relatert innhold

Animasjonsfilm er ulike filmteknikker der filmskaperen skaper illusjon av bevegelse gjennom å manipulere motivet ved hjelp av enkeltbildeteknikk.

Begrepet kortfilm blir brukt både om novellefilmer, animasjonsfilmer, dokumentarfilmer, informasjonsfilmer, reklamefilmer og eksperimentelle filmer.

CC BY-SASkrevet av Anne Cathrine Andersson. Rettighetshaver: Norgesfilm AS
Sist faglig oppdatert 21.06.2019

Læringsressurser

Mediesjangrer