Hopp til innhold

  1. Home
  2. NDLA filmChevronRight
  3. Folkehelse og livsmestringChevronRight
  4. HelseChevronRight
  5. I taket lyser stjerneneChevronRight
SubjectEmne

EMNE

I taket lyser stjernene

I taket lyser stjernene er basert på en roman av Johanna Thydell. Vi blir kjent med Jenna, som har en mor som er kreftsyk. I tillegg til å være en film om oppvekst og ungdomstid, handler den også om hvordan alvorlig sykdom påvirker de som står nærmest den som er syk.

Filmdetaljer

År: 2009

Varighet: 1 time og 26 minutter

Opprinnelse: Sverige

Sjanger: Drama

Forfatter: Johanna Thydell

Regi: Lisa Siwe

Manus: Linn Gottfridsson

Foto: Andreas Lennartsson

Musikk: Kalle Bäccman
Skuespillere: Josefine Mattsson, Mika Bernsdotter Ahlén, Annika Hallin, Anki Lidén, Samuel Haus, Judith Rindeskog, Charlie Gustafsson

Om filmen

“Hvis du dør, mamma, da tar jeg livet av meg.” skriver 14 år gamle Jenna på en lapp og legger i jakkelommen. Mammaen til Jenna har kreft, og selv om det er vanskelig, vil Jenna helst tenke på alt annet enn det. Hun er nemlig forelsket i Sakke og har lyst å bli like populær som Ullis-Knullis, eller Ulrika, som hun egentlig heter.

Ulrika er både kul og har store pupper, mens Jenna må fylle sin egen bh med sokker. Jennas mor blir sykere og sykere, og Jenna trekker seg unna både mor, mormor og bestevenninnen Susanna.

Samtidig er det andre ting som løsner for Jenna. Hun får oppmerksomhet fra Sakke og andre gutter. Hun blir en del av gjengen til Ulrika, og vennskapet mellom dem blir sterkere. Mormor synes likevel at Jenna tenker altfor mye på seg selv, men Jenna orker ikke se på at mamma bare svinner hen.

Hverdagslige bekymringer

“Man kan late som man ikke bryr seg om mammaen sin, men man bryr seg så jævla mye”, sier venninnen Ulrika til Jenna.

Selv om filmen er en dramatisk historie om å miste en mamma og om sykdom og sorg, fokuserer filmen minst like mye på hverdagslige bekymringer og tanker i ungdomstida til Jenna: om pupper som aldri vokser, gutter som aldri legger merke til en, om vennskap, festing og nye forelskelser. Disse hverdagslige tingene kan være vel så viktig for en pårørende, som å leve med en annens sykdom innpå seg.

I taket lyser stjernene er basert på Johanna Thydell sin debutroman med samme navn. Med denne boka mottok hun Augustprisen for beste barne- og ungdomsbok i 2003.

Læringsressurser

I taket lyser stjernene

SubjectEmne

Kildemateriale