Hopp til innhold

Spillefilm

Håp

På lille julaften får Anja beskjed om at hun har en uhelbredelig svulst på hjernen. Hvordan takler man en høytid med storfamilien når man nettopp har fått beskjed om at man bare har tre måneder igjen å leve? Denne såre filmen er basert på regissør Maria Sødahls egen historie.

Om filmen

Lille julaften får Anja (Andrea Bræin Hovig) beskjed om at fjorårets kurerte lungekreft plutselig har spredt seg til hjernen. Svulsten er uhelbredelig.

Anja og samboeren Tomas (Stellan Skarsgård) må derfor belage seg på en annerledes jul for seg selv og sine seks barn.

Filmen følger paret gjennom julen. De sjonglerer familieselskap med å haste fra sykehus til sykehus for å få vite mer. Kan Anja opereres – eller er alt håp ute?

Personlig filmfortelling

Håp er regissør Maria Sødahls egen historie. Hun fikk selv dødsdommen lille julaften 2011. Det er minnene hennes som har skapt historien om Anja, og hvordan hun håndterer kaoset rundt det å sjonglere jul, barn, kjærlighet og dødsdom om hverandre.

Filmen gir derfor et rått og personlig innblikk i hvordan det er å få beskjed om at du bare har tre måneder igjen å leve, dagen før den største familiehøytiden i året.

Det er også verdt å nevne at helsepersonellet i filmen blir spilt av ekte helsepersonell, og ikke skuespillere. Den ene sykepleieren i filmen er faktisk spilt av en sykepleier regissør Maria selv snakket med da hun fikk dødsdommen i 2011.

Relatert innhold

CC BY-SASkrevet av Ida Marie Stokkelien. Rettighetshaver: Norgesfilm AS
Sist faglig oppdatert 28.05.2020

Læringsressurser

Helse