Hopp til innhold
Stillbilde fra filmen "Systemsprengeren". Bennis mor holder Benni i armene sine.
SharedResourceDelte ressurser

Kildemateriale

Systemsprengeren

Ni år gamle Benni blir så sint at ingen klarer å håndtere henne. I sin rosa boblejakke blir hun sendt fra institusjon til institusjon. Hun har blitt en kasteball i barnevernssystemet, en såkalt systemsprenger.

FooterHeaderIconFooter iconLK20

Om filmen

Det eneste niårige Benni vil, er å få lov til å komme hjem til mora si igjen, men mora klarer ikke å håndtere de voldsomme utbruddene Benni får som følge av r. Benni har også to mindre søsken, og mora framstår ikke som noen pålitelig omsorgsperson for dem heller.

Benni verken kan eller vil tilpasse seg rammer og regler, og hun setter omgivelsene i fare med de stadige raserianfallene sine. Derfor blir hun sendt fra én institusjon til en annen og blir satt på medikamenter som skal få henne til å bli roligere. Men ingenting ser ut til å hjelpe.

Når det virker som om ingen i hele verden skal klare å ta hånd om Benni, begynner hun å åpne seg for assistenten Micha. Kan det være han som klarer å stoppe ballen fra å bli kastet videre?

Hvordan hjelpe?

Hjelpeapparatet er på plass for å prøve å gi Benni et bedre liv, men dette er ingen enkel oppgave. Benni utagerer voldsomt, er uforutsigbar og vanskelig å håndtere.

Filmen reiser en rekke aktuelle problemstillinger om hva som skal til for å hjelpe utagerende barn. Den viser også hvor sterkt historien og utfordringene til et barn påvirker de som forsøker å hjelpe.

God mottakelse

Systemsprengeren er spillefilmdebuten til regissør Nora Fingscheidt. Filmen har fått en rekke nasjonale og internasjonale priser, blant annet Sølvbjørnen på den internasjonale filmfestivalen i Berlin i 2019.


Sist oppdatert 11.03.2021
Tekst: Tina Andersson og Ida Marie Stokkelien (CC BY-SA)
Rettighetshaver: Norgesfilm AS

Læringsressurser

Helse